Novi Zeland: 30.000 medicinskih tehničara u štrajku - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Novi Zeland: 30.000 medicinskih tehničara u štrajku

Čak 30.000 medicinskih sestara i tehničara na Novom Zelandu stupilo je danas u osmočasovni štrajk širom zemlje, zahtijevajući od Vlade da zaustavi nedovoljno finansiranje zdravstvenog sistema i neadekvatno zapošljavanje.

Novozelandska organizacija medicinskih sestara /NZNO/ najavila je osmočasovni štrajk u ponedjeljak nakon što je odbila drugu ponudu za plate od okružnih zdravstvenih odbora tokom pregovora o kolektivnom ugovoru sa više poslodavaca.

Revidirana ponuda, prema sindikatu, nije se bitno razlikovala od prethodne, niti se bavila zabrinjavajućim pitanjima, prije svega, nedostatkom sestara i tehničara, a što pogađa i medicinsko osoblje i pacijente.

  • Potrebni su nam Vlada i lokalni zdravstveni odbori da odmah daju ponudu za unapređenje profesije, koja zaista prepoznaje doprinos sestrinskog osoblja i koja obezbjeđuje budućnost sestrinstva za dobrobit i bezbjednost svih nas – rekao je vodeći advokat NZNO Dejvid Vajt.

NZNO je navodno zatražio povišicu plata od 17 odsto, ali je vlada odbila taj zahtjev, rekavši da ne može to da priušti, navodi “Sputnjik”.

Danas objavljeno

Spasioci u vodenom parku “Akvana” oživjeli dječaka koji se davio

M.

Dodik: Rješenje da se svi sami prijave Tužilaštvu

M.

Ruski avioni gase požare u Antaliji

M.

Ostavite komentar