Novi zakon u EU: Električna vozila moraju da budu bučnija - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Novi zakon u EU: Električna vozila moraju da budu bučnija

Proizvođači elektronskih automobila moraće od 1. jula da proizvode bučnija vozila, navodi se u novom zakonu Evropske unije. Kompanije će od 1. jula morati da upotrebljavaju zvukove kojima bi se upozoravali pešaci, javlja Srna, prenosi Blic. Predlog zakona pod nazivom – Nivo zvuka motornih vozila i zamena nečujnih sistema utvrđen…

Proizvođači elektronskih automobila moraće od 1. jula da proizvode bučnija vozila, navodi se u novom zakonu Evropske unije.

Kompanije će od 1. jula morati da upotrebljavaju zvukove kojima bi se upozoravali pešaci, javlja Srna, prenosi Blic.

Predlog zakona pod nazivom – Nivo zvuka motornih vozila i zamena nečujnih sistema utvrđen je 2011. godine, a usvojen je tri godine kasnije. Novo pravilo usvojeno je nakon žalbi zbog toga što su motori električnih vozila nečujni pri brzini manjoj od 20 kilometara na čas, te predstavljaju pretnju za pešake, uključujući invalide i lica sa slabim vidom.

Zakonom je predviđeno da električna vozila na četiri ili više točkova moraju da poseduju akustični sistem zvučnog upozoravanja na vozilima (AVAS), koji bi pri manjim brzinama proizvodio buku jačine od oko 56 decibela i tako upozorio pešake, javio je “Sputnjik”.

Pojedini proizvođači automobila već su počeli da koriste AVAS. Poslanici u SAD usvojili su sličan zakon, ali istraživači nisu sigurni u efikasnost AVAS-a.

Danas objavljeno

Kalifornija: Nakon poplava moguća istorijska kiša

M.

Ukrajina iznijela nove zahtjeve Rusiji: “Cirkus”

M.

Sudija donio odluku o braći “Jojke”: Osumnjičeni za teško ubistvo porodice Đokić

M.

Ostavite komentar