Novi virus stigao u Evropu - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Novi virus stigao u Evropu

Pet kineskih gradova u karantinu zbog novog, smrtonosnog, korona virusa. SZO: Još je rano za vanrednu situaciju. Međutim, virus stigao i u Evropu.

Svetska zdravstvena organizacija ocenila je da je “još rano” da se proglasi međunarodna vanredna situacija zbog novog virusa, ali da ona u Kini jeste vanredna i da je karantin odgovarajuća mera. Do sada je koronavirusom inficirano oko 600 ljudi, a potvrđena je smrt njih 25.

Korona virus je došao i do Evrope, a veruje se da je njegov originalni izvor vrsta otrovnice, takozvana kineska kobra.

Prvi slučajevi koronavirusa zabeleženi su kod radnika ili kupaca na lokalnoj pijaci, gde se osim živog mesa, prodaju i životinje poput domaćih životinja, ali i ptica, kamila, lisica, jazavaca, pacova, ježeva i gmizavaca.

Istovremeno, Vuhan, s žarište novog virusa, ubrzano gradi bolnicu sa 1.000 kreveta za lečenje pacijenata zaraženih koronavirusom, od kojeg je dosad umrlo 26 osoba, a obolelo više od 800.

Kineski mediji prenose da bi bolnica mogla da bude završena do ponedeljka. Bolnica se gradi u kompleksu koji je ranije bio predvidjen za lokalne radnike, u baštama pored jezera, na periferiji grada, javio je jedan državni list.

Oko 35 kopača i deset buldožera stigli su na zemljište gde će biti izgradjena bolnica u četvrtak uveče, kako bi posao bio završen do ponedeljka.

Vuhan će izgradnjom bolnice kopirati ranije iskustvo iz Pekinga, tokom borbe protiv virusa SARS 2003. godine, kada je u predgradju glavnog grada Kine za nedelju dana izgrađena bolnica u kojoj je lečena jedna sedmina svih zaraženih pacijenata. “To je bilo čudo upisano u istoriju medicinske nauke”, navodi list.

Bolnicu u Pekingu podiglo je oko 1.000 radnika, a lečilo se oko 700 pacijenata.

Kina je pojačala aktivnosti u suzbijanju virusa, a izgradnje nove bolnice jedna je od njih.

Javni prevoz je obustavljen u 10 gradova u provinciji Hubei, koja ima 60 miliona stanovnika, hramovi su zatvoreni, prenosi Rojters.

Vuhan, grad sa 10 miliona ljudi odakle je virus potekao, te susedni Huangang sa sedam miliona, nalaze se u potpunoj izolaciji.

Železničke stanice su većinom zatvorene, letovi su suspendovani i na glavnim saobraćajnicama u i izvan grada postavljene su kontrolni punktovi.

Šangaj je zatvorio Diznilend kako bi se sprečilo širenje virusa.

B92

Danas objavljeno

“Bolje da odem časno i dostojanstveno nego da budem poltron i lomljiv”

M.

Uhapšena još dva muškarca zbog ubistva Đokića

M.

Kod Okučana poginule tri osobe u sudaru

M.

Ostavite komentar