Novi udarac Astrazeneke; samo trećina - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Novi udarac Astrazeneke; samo trećina

Farmaceutska kompanija Astrazeneka je smanjila prognozu isporuke vakcina za Evropsku uniju u prvom tromesečju na oko 30 miliona doza.

To je trećina ugovornih obveza i pad od 25 posto u odnosu na obećanja data prošlog meseca, prenosi agencija Hina.

Taj će manjak biti daljnji udarac na evropski plan vakcinacije koji je već otežan odlaganjima u isporuci vakcina i sporim uvođenjem vakcinacije u neke države članice.

Dokument podeljen sa zvaničnicima EU, datiran 10. marta, u koji je agencija Rojters imala uvid, pokazuje da firme sada očekuje isporuku 30,1 miliona doza do kraja marta, a novih 20 miliona u aprilu.

Šef Astrazeneke Paskal Sorio je 25. februara rekao Evropskom parlamentu da će firma pokušati da isporuči 40 miliona doza do kraja marta.

Dokument pokazuje da je britansko-švedska firma već 24. februara procenila isporuku vakcina za EU na samo 34 miliona doza za razdoblje od januara do marta, znatno ispod ugovorenog cilja od 90 miliona doza.

Portparol Astrazeneke u petak je odbio da komentariše Rojtersove navode.

Osoba upoznata sa situacijom rekla je da se poboljšanje koje je firma očekivala u prvom tromjesečju nije ostvarilo zbog poteškoća u premeštaju vakcina u globalnom lancu snabdevanja.

B92

Danas objavljeno

Opozicija traži novo brojanje za predsjednika RS i za Narodnu skupštinu

Vanja A

Opozicija u Srpskoj sutra predaje zahtjev za poništavanje izbora za predsjednika

Vanja A

Policija provjerava glasanje u Krajišniku odakle potiče Trivićeva

Vanja A

Ostavite komentar