Novi udar na džep građana: Veće cijene goriva u Srpskoj - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Novi udar na džep građana: Veće cijene goriva u Srpskoj

Cijene goriva na pumpama širom BiH i Srpske posljednjih dvadesetak dana porasle su za 0,15 do 0,20 KM po litru. Postoje najave da će cijena goriva u julu i avgustu dostići nivo iz vremena prije korona krize.

Na banjalučkim pumpama neprijatno iznenađenje za vozače. Cijene ponovo skaču, a litar dizela je sada na nivou od oko 1,55 KM. Za litar kvalitetnijeg dizela potrebno je izdvojiti 10 feninga više. Cijena benzina je ista, dok kvalitetniji litar benzina košta i do 2 marke i 19 feninga.

“Državnom aparatu je potreban novac. Teško se odreći 20, 30 feninga po litru. To je jako puno para”, kažu nezadovoljni Banjalučani.

Oni se čude što cijena skače.

“Tim poskupljenjem se oni plaćaju. Mi plaćamo našu nesreću. Nesreću što imamo takve ljude koji nas predstavljaju”, pojasnili su Banjalučani.

“Šta se ovdje može normalno desiti? Ovo je bilo ekstra i ljudi su normalno živjeli i to je bila realna cijena. Međutim, vidite. Ja sam razočaran”, jasni su neki od Banjalučana.

Za razliku od Banjaluke, na benzinskim pumpama u Bijeljini cijene su u prosjeku niže oko 0,10 KM, te litra dizela košta od 1,39 do 1,45 KM, a ista cijena je benzina, dok je cijena kvalitetnijeg dizela 1,69 KM. Kvalitetniji benzin košta 2,15 KM.

“U svakom slučaju sadašnja cijena odgovara, međutim ukoliko dođe do poskupljenja to nam ne ide u prilog nikako”, kaže jedan od stanovnika Bijeljine.

Poskupljenja se prelivaju iz države u državu, dodaju građani.

“Ja sam natočio pun, da bar nešto uštedim.”

Za povećanje nema osnova, poručuju iz Udruženja prevoznika RS.

“Nažalost, naša predviđanja su da će se cijena nafte u BiH vratiti na onaj period prije virusa korona, a to je negdje oko 2,50 KM. To u ovoj situaciji po pitanju tržišta i prevoza neće biti dobro i predstavljaće dodatno opterećenje kako za privrednike, tako i za građane BiH”, rekao je za BN televiziju Nikola Grbić, predsjednika Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske.

Grbić ističe da distributeri nafte imaju mogućnost slobodnog formiranja cijene i da svako poskupljenje nafte jedva čekaju da dignu cijenu goriva, kao i da je državi u interesu da cijene goriva budu veće zbog akciza.

BN TV

Danas objavljeno

Minsk će i 2023. plaćati ruski gas u rubljama

M.

Erdogan: U toku pripremni radovi za gasno čvorište

M.

Bajden dao “signal” Zelenskom: Vrijeme je za razgovor…

M.

Ostavite komentar