Novi udar na džep građana: Poskupile osnovne namirnice - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Novi udar na džep građana: Poskupile osnovne namirnice

Nova poskupljenja namirnica, novi udar na džepove građana. Kriza izazvana pojavom virusa korona, dodatno je uticala na kupovnu moć stanovništva, pa tako građani nemaju novca da stvaraju zalihe hrane, već proizvode kupuju na komad.

Cijene brojnih namirnica različite. Ukoliko se uporede one iz marta sa cijenama iz aprila može se uočiti da je bilo proizvoda koji su se mogli kupiti po povoljnijim cijenama, a među njima su mljevena kafa, teletina, sir. Ipak, tokom aprila građani su skuplje plaćali mlijeko, rižu, jabuke, ulje, kupus, pasulj, ali i druge namirnice.

„Kad god odemo u prodavnicu nešto je skuplje. U ovoj koroni para nema, ljudi ostaju bez posla“.

„Svi su proizvodi skuplji nego što su nekad bili. Primjereno uostalom kakvo je loše vrijeme. Narod se bori za opstanak, a i onaj koji proizvodi“.

„ Nemam pojma zašto je sve skuplje. Što sam nekad kupovao za 30KM, sad moram platiti 50KM“-navode anketirani građani.

Brojna poskupljenja kritikuju i u Udruženju za zaštitu potrošača „DON“. Manjak novca doveo je do situacije da građani sve manje kupuje u velikim količinama, uglavnom voće i povrće uzimaju na komad.

„Došlo je do poskupljenja čak i brašna, mesa, svega što građani najviše koriste. Itekako se ovo odražava na kupovnu moć. Penzije i sve ostalo je isto. Mnogi radnici zavise od minimalca koji će biti ili neće biti isplaćen, a znamo da su još uvijek na prvom mjestu ti silni krediti, režijski troškovi, pa tek onda pričamo o ovom“ – navodi Murisa Marić iz Udruženja za zaštitu potrošača „DON“.

Virus korona nije prouzrokovao samo rast cijena pojedinih životnih namirnica. Pandemija je stvorila i druge negativne posljedice, zbog kojih mnogi već ispaštaju.

„Situacija je takva da kada je riječ o radnicima koji nisu članovi Sindikata, dosta ih je ostalo bez posla. Smanjene su im plate ili nisu isplaćene. Što se tiče onih radnika koji jesu članovi Sindikata toga skoro da nije bilo. Sigurno da je tim radničkim porodicama daleko teže da zadovolje sve ono što treba na mjesečnom nivou, a što čini osnovne životne potrebe odnosno da obezbijede hranu, da plate režije, komunalije i slično“-navodi stručni saradnik za ekonomska pitanja u Savezu sindikata RS Božana Radošević.

Iz Saveza sindikata navode da je situacija bila teška i prije pojave virusa korona. Podsjećaju, da mnogi građani sa prosječnim platama nisu mogli pokriti ni 50% sindikalne potrošačke korpe.

BN TV

Danas objavljeno

Novi protesti u Zagreb protiv kovid potvrda

M.

Novi soj virusa korona visoko rizičan za Evropljane

M.

Novi soj korone se širi: U Britaniji prvi slučajevi

M.

Ostavite komentar