Novi udar korone u Srpskoj: Sve više posla za ljekare u kovid odjelima - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Novi udar korone u Srpskoj: Sve više posla za ljekare u kovid odjelima

Na udaru petog talasa virusa korona sve više su i bolničke respiratorne ambulante u Srpskoj kroz koje dnevno prođe stotine pacijenata, a ljekari ističu da zaraženi koji su vakcinisani šmrcaju svega dan ili dva, dok nevakcinisani završe na terapiji kiseonikom.

Prema podacima iz izvještaja Instituta za javno zdravstvo RS, od početka godine virus korona potvrđen je kod 5.604 osobe, a broj hospitalizovanih od 3. januara do juče povećan je za 198 pacijenata. Osim velike gužve ispred ARI i “kovid” ambulanti domova zdravlja koje su zabilježene proteklih dana i čekanja na red na pregled ili testiranje, sve više posla imaju i ljekari u bolničkim ambulantama i “kovid” odjelima.

Prvi čovjek UKC-a Vlado Đajić rekao je da je svaki komentar suvišan kada i dalje ima onih koji bježe od vakcine.

“Svaki dan imamo od 150 do 200 pregleda u našoj respiratornoj ambulanti. Pritisak je ogroman, a sva tajna je u vakcinaciji. Vakcinisani šmrcaju dva ili tri dana i ne liježu u bolničke krevete, dok oni nevakcinisani, nažalost, završe i na respiratoru”, istakao je Đajić za “Glas Srpske”.

Pune ruke posla imaju i ljekari u respiratornoj ambulanti u bolnici u Gradišci. Direktor te zdravstvene ustanove Rajko Dodik ističe da je prije nekoliko sedmica u toj ambulanti dnevno bilo oko 60 pregleda, a sada i do 180.

“Na sreću kliničke slike su blage i mnogo tih pacijenata se uz odgovarajuću terapiju vrati na kućno liječenje. Bilježimo blagi rast hospitalizovnanih, ali je udar na ambulantu veliki”, rekao je Dodik.

Iako se situacija mijenja iz dana u dan, Dodik ističe da je situacija ipak nešto bolja ukoliko se poredi s onim periodima kada je u bolnicama ukupno bilo više od 1.000 “kovid” pacijenata, a potrošnja kiseonika enormna.

“U jeku pandemije trošili smo tonu do tonu i po kiseonika dnevno, a sada oko 500 kilograma tako da je i u tom smislu situacija bolja”, istakao je Dodik.

Epidemiološka situacija nakon novogodišnjih praznika pogoršana je i u Višegradu, a direktorka tamošnjeg Doma zdravlja Snežana Đurović rekla je da u toku dana bude pregledano i do 70 pacijenata.

“Bolničku terapiju u Domu zdravlja prima tridesetak osoba. U većini slučajeva zaraženi su nevakcinisani, ali ima i vakcinisanih i oni su s lakšim simptomima”, naglasila je Đurovićeva.

Pulmolog u Domu zdravlja Višegrad Goran Lončarević kaže da je klinička slika u odnosu na ranije talase blaža.

“Ali to ne smije da nas zavara. Ljudi koji su u dobroj fizičkoj kondiciji relativno dobro podnose bolest, međutim postoje i slučajevi komplikacija kod osoba koje imaju pridružena oboljenja, starijih, dijabetičara, lica s povišenim krvnim pritiskom, srčanih bolesnika, gojaznih”, naglasio je Lončarević.

Danas objavljeno

Republici Srpskoj potrebno da bira stabilnost, sigurnost i izvjesnost

M.

Čović: Katastrofalno nametati bilo kakve odluke u vezi sa budžetom institucija BiH

M.

Ukrajina neće u NATO?

M.

Ostavite komentar