15. Oktobra 2022.

Novi turistički trend; Ljude ne zanima provod, krevet više onome ko nudi miran san

Big Portal

Iako se ugostiteljski sektor već neko vreme poigrava sa ovom idejom, koncept je postao popularan poslednjih godina. Nekretnine širom sveta sada se fokusiraju na iskustvo spavanja. To znači da se gosti mogu prijaviti u hotele prilagođene isključivo za miran san.

Hoteli u Njujorku i Londonu danas nude sobe sa prostorima za spavanje i zvučnom izolacijom. Neki nude meditacije za spavanje, izbor jastuka sa opcijama, odnosno za goste koji više vole da spavaju na boku ili leđima i poseban čaj za spavanje.

Drugi su podigli turizam spavanja na viši nivo nudeći gostima programe spavanja, odnosno informacije o vašim trenutnim obrascima spavanja nakon dve noći praćenja sna. Drugi se pak udružuju sa klinikama za spavanje kako bi gostima ponudili programe koji proučavaju san kako bi identifikovali potencijalne poremećaje spavanja.
Tu su i kreveti pod kontrolom veštačke inteligencije koji podešavaju tačke pritiska i temperaturu dok spavate, eterična ulja, maske za spavanje i knjige koje inspirišu spavanje.

Zašto je san odjednom postao tako važan objekat turističke industrije?

Dr Rebeka Robins, istraživač spavanja i koautor knjige “Sleep for Success”, smatra da je ova promena zakasnila, posebno kada su hoteli u pitanju, navodi CNN.

“Putnici rezervišu hotele da bi se naspavali”, kaže ona, napominjući da se u prošlosti hotelska industrija fokusirala na stvari koje zapravo ometaju san.

“Ljudi često povezuju putovanja sa otmenim obrocima, kasnim odlaskom u krevet, razgledanjem i stvarima koje radite dok putujete, gotovo na račun sna”, dodaje ona.

“Mislim da je došlo do ogromne seizmičke promene u našoj kolektivnoj svesti i prioritetima oko zdravlja i dobrobiti. Čini se da je globalna pandemija odigrala veliku ulogu u tome”, zaključuje dr Robins.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare