1. Februara 2022.

Novi trend na TikToku: Da li znate zašto ljudi piju vodu u kojoj je stajala zelena salata?

Big Portal

Da zelena salata pomaže u uspavljivanju prva je na TikToku pokazala korisnica @Shapla Hoque, a čini se da se s njom slažu i stručnjaci.

U videu koji je sa 4,8 miliona pregleda brzo postao viralan, korisnica TikToka oprane listove salate prelije vrućom vodom u koju je još, samo zbog ukusa dodala i vrećicu čaja od nane. Napitak ju je navodno odmah uspavao.

“Odmah sam kupio 30 pakovanja salate!”, napisao je jedan korisnik, dok se druga korisnica oglasila napisavši da joj je to mama uvek kuvala kada nije mogla da spava.

Prema studijama iz 2013. i 2017. salata, posebno vrsta ‘romain’, sadrži mlečnu tečnost ‘lactucarium’ koja izaziva san i ublažava bol.

“Lactuca sativa (zelena salata) iz porodice Compositae poznata je po svojim lekovitim svojstvima, a dugo se govorilo da ima sedativno-hipnotičko delovanje”, piše u poslednjoj studiji, prenosi LadBible.

Rezultatite studije pokazuju da je zelena salata, posebno spomenuta sorta, bogat izvor izvor antioksidativnih polifenola koji pospešuju bezbrižan i konstantan san.

Ipak, pre nego što se odlučite da isprobate ovaj način uspavljivanja, ne bi bilo loše da portražite mišljenje svog lekara ili stručnih lica.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare