Novi trend: Mercedes nudi povećanje snage automobila uz godišnju pretplatu - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Novi trend: Mercedes nudi povećanje snage automobila uz godišnju pretplatu

Automobili postaju umreženi računari, a tjuning je moguće obaviti putem pretplate.

Sve su češći slučajevi da proizvođači “otključavaju” pojedine opcije na automobilu. Tako je BMW nedavno uveo opciju pretplate na grejanje sedišta po ceni od 18 dolara mesečno, kao i mogućnosti “najma” grejanja volana ili generisanja sportskog zvuka motora.

Mercedes sada u Americi nudi opciju Acceleration Increase koja omogućava da se na pojedinim električnim modelima iz EQ serije skrati vreme potrebno za ubrzanje do 96 km/h za 0,8 do 1,0 sekundi.

Nije malo, a nije ni trajno. Naime, ovde se ne radi o opremi vozila, već doslovno o naknadnoj softverskoj nadogradnji. I što je najbolje, nudi se uz pretplatu po ceni od 1.200 dolara godišnje.

U Mercedesu kažu kako je opcija namenjena svima koji žele da aktiviraju poboljšane performanse za svoj automobil i da dobiju “primetan napredak u ubrzanju”.

Ovim online tjuningom povećava se snaga pogonskih motora za 20 do 24 odsto.

Paket se nudi na četiri modela. Na modelu EQE 450 4Matic snaga raste sa 292 na 354 KS, a ubrzanje do 96 km/h pada sa 6,0 na 5,1 s.

Slično važi i za EQE SUV 350 4Matic.

Na preostala dva modela, Mercedesu EQS 450 4Matic i EQS SUV 450 4Matic, snaga raste sa 360 na 449 KS, a ubrzanje se skraćuje sa 5,3 na 4,5 sekundi kod limuzine i sa 5,8 na 4,9 sekundi kod SUV-a.

Nema sumnje, ideja da se svi automobili u startu izrađuju što sličniji, što pojednostavljuje proizvodni proces, a personalizacija usledi naknadno preko pretplate – postaje stvarnost.

Danas objavljeno

Toyota Corolla najprodavaniji automobil na svijetu u 2022. godini

Vanja A

Njemački ekolozi traže od suda da zabrani proizvodnju dizelaša i benzinaca

Vanja A

Gde je sada Teslin Roadster koji je lansiran u svemir prije pet godina

Vanja A

Ostavite komentar