Novi Toyotin mini model stiže iz Češke - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Novi Toyotin mini model stiže iz Češke

Toyota je potvrdila da će svoj novi mini model, najavljen konceptom Aygo X, praviti u Češkoj, u fabrici Kolin. Model će se proizvoditi zajedno sa Yarisom i koristiće istu GA-B verziju Toyotine nove globalne arhitekture, kao i Yaris.

Toyota pravi Yaris i u francuskom Valensijanu.

Toyota je jedan od malobrojnih proizvođača koji nameravaju da u Evropi ostanu u segmentu malih automobila sa SUS motorom. Ford i Opel su među kompanijama koje su napustile ovaj segment zbog malog profita, a ostali proizvođači su prešli na skuplje električne verzije kao odgovor na pritisak od regulativa u vezi sa CO2.

Toyota očekuje da će novi mali model biti ekonomski isplativ i napominje da je reč o evropskom automobilu u svakom smislu, od razvoja do proizvodnje.

U saopštenju se navodi da model naglašava posvećenost japanske kompanije širenju proizvodnje u Evropi i povećanju godišnje prodaje automobila na evropskim tržištima na 1,5 miliona vozila do 2025. godine, sa tržišnim udelom od 7%. U fiskalnoj godini koja je završena 31. marta, Toyota je u Evropi prodala nešto više od milion vozila.

Toyota trenutno u Kolinu proizvodi Aygo, zajedno sa srodnim Peugeotom 108 i Citroenom C1. Japanska kompanija preuzela je vlasništvo nad fabrikom 1. januara, a prethodno ga je delila sa PSA grupom. Početak proizvodnje Yarisa u ovoj fabrici planiran je za drugu polovinu godine.

Izvor: Nacionalnaklasa

Danas objavljeno

Bentley Bentayga sa felnama od ugljeničnih vlakana

Zeljka

Kamp prikolica opremljena baterijama i svojim pogonom

Zeljka

Saab 900 sa petolitarskom V8 jedinicom

Zeljka

Ostavite komentar