11. Februara 2020.

Novi Toyota Yaris

Big Portal

Novi Yaris debitovao je u oktobru prošle godine, a prodaja u Evropi počinje na proleće. Reč je o prvom Toyotinom modelu koji koristi novu TNGA-B mehaničku platformu, pa je automobil širi, ali i niži od prethodnika, dok je međuosovinsko rastojanje produženo za 50 mm, pa će putnici imati više prostora u kabini.

Foto: Toyota promo

Japanski gigant je značajno investirao u svog “mališana”, koji je najprodavaniji Toyotin model na evropskom tržištu. Četvrta generacija je dizajnirana u Evropi, sa fokusom na kupce na “Starom kontinentu”, a nastaviće da se proizvodi u pogonu u francuskom Valensijenu.

Foto: Toyota promo

Promene dimenzija uticale su i na promenu proporcija automobila, koji sada ima dinamičniji izgled. Prednjim delom i dalje dominira velika maska hladnjaka, dok su svetlosne grupe modernizovane u odnosu na aktuelnu generaciju Yarisa.

Foto: Toyota promo

Toyota je najavila da će okosnicu prodaje u Evropi činiti hibridna verzija. Reč je o hibridnom pogonskom sistemu četvrte generacije u čijem je središtu 3-cilindarski 1.5-litarski benzinac.

Pomažu mu dva elektromotora, a snaga se prenosi pomoću CVT menjača.

Foto: Toyota promo

Fabrika za sada nije objavila specifikacije pogonskog sistema, ali kako se navodi novi hibrid biće za 15% snažniji od prethodnika, pa se očekuje da ima oko 115 “konja”.

Toyota tvrdi i da će automobil biti ekonomičniji za 20% u odnosu na odlazeću verziju Yarisa, a od 0 do 100 km/h ubrzavaće za 10,3 s.

Foto: Toyota promo

Nova litijum-jonska baterija lakša je za 27% od prethodne nikl-metal hidridne. Pojedina tržištau Evropi, na kojima hibridi nisu toliko popularni, dobiće i regularne benzinske motore, i to od 1.0 i 1.5 litara.

Detalji će biti saopšteni naknadno.

Foto: Toyota promo

Knjiga narudžbina za novi Yaris biće otvorena u proleće, a očekuje se da će ovaj automobil evropska publika moći da vidi na predstojećem sajmu automobila u Ženevi, koji se održava početkom marta.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare