Novi teroristički napad u Evropi? Eksplozije u kurdskim supermarketima - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Novi teroristički napad u Evropi? Eksplozije u kurdskim supermarketima

Dva supermarketa u Holandiji koja pripadaju poljskom lancu teško su oštećena u eksplozijama koje su se dogodile rano jutros, saopštila je policija.

Na sreću u eksplozijama koje su se dogodile u gradovima Alsmer i Hesvijk Dinter niko nije povređen, a stanari stambenog kompleksa iznad prodavnice evakuisani su i preivremeno smešteni u sklonište, prenosi holandska televizija NOS.

Za sada policija ne može da kaže da li su eksplozije u ova dva supermarketa povezane.

U Alsmeru se eksplozija dogodila oko tri sata ujutru, nakon čega je došlo do požara u kome je cela prodavnica izgorela, kao i stan iznad nje, a zapaljen je i automobil koji se nalazio ispred.

Nekoliko sati kasnije došlo je i do eksplozije u Hesvijk Dinteru prilikom koje je fasada prodavnice, kao i okolnih prodavnica oštećena, a stanari stambenog kompleksa iznad prodavnice, njih 20 evakuisano je.

Za sada nije poznato sta je izazvalo detonacije, a služba za odlaganje eksplozivnih sredstava nalazi se na terenu.

Vlasnik prodavnice u Hesvijk Dinteru Švana rabati rekao je da je u potpunom šoku i da će se naći oni koji su postavili eksploziv, kao i da ni sa kim nije imao problem.

Vlasnik radnje u Alsmeru Muhamed Mahmud, koji prodavnicu drži zajedno sa bratom takođe su rekli da su u šoku.

U Poljskoj lanac supermarketa “Biedronka” ima oko 3.000 prodavnica i ima 65.000 zaposlenih.

Prodavnica u Hesvijk Dinteru radi osvojeno od tog lanca prodavnica i ima samo isto ime, a njen vlasnik zajedno sa članovima porodice i prijatelja, uglavnom Kurdskog porekla, drži u Holandiji nekoliko takvih prodavnica.

“Ovo je vrsta terorističkog dela”

Gradonačelnik holandskog grada Alsmera u kome je rano jutros došlo do eksplozije u jednom od supermarketa “Biedronka”, Gido Aude Kote, ocenio je da je to bila vrsta “terorističkog dela”.

“Ovo se ne dešava kod nas. Čudo je kako niko nije povređen”, rekao je Kore, prenosi NOS televizija.

On je dodao da bi trebalo sačekati rezultate istrage, ali da ne bi bio iznenađen da je slučaj povezan sa eksplozijom u drugom gradu.

B92

Danas objavljeno

Ajhorstova pozvala lidere u BiH da nađu rješenje za krizu

V.R.

Gužve na izlazu iz BiH

V.R.

Mačetom napao policajce, a zatim pucao na njih

M.

Ostavite komentar