Novi talas zaraze u Italiji možda već u avgustu - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Novi talas zaraze u Italiji možda već u avgustu

Italija bi mogla da se suoči s novim talasom pandemije virusa COVID-19 već u avgustu, a ne kao što se najavljuje u septembru ili oktobru, upozorava profesor Andrea Krisantini, mikrobiolog Univerziteta u Padovi.

Krisantini je autor uspješnog modela ograničavanja širenja virusa korona, takozvanog modela Veneto, koji se sastojao u masovnom testiranju građana, zahavljujući čemu je ta sjeverna regija Italije zabilježila relativno mali broj zaraženih i preminulih od virusa COVID-19, u odnosu na susjedne provincije.

Profesor Krisantini kaže da je neobično da je sada u Italiji zabilježen relativno mali broj zarazenih, dok je situacija u svim susjednim zemljama drugačija i broj zaraženih raste.

“Ne bih želio da širim pesimizam, ali neke dileme imam. Moguće da smo najbolji, ali isto tako je moguće da ne testiramo sve koje bi trebalo”, upozorava profesor Krizantini.

On preporučuje masovno testiranje kao prevenciju.

“Masovno testiranje sigurno košta, ali bi potcjenjivanje rizika od ponovnog širenja zaraze moglo da nas košta mnogo više i finansijski i u ljudskim životima”, upozorava profesor Andrea Krisantini

TANJUG

Danas objavljeno

Grčka: Svi građani i turisti dobili SMS upozorenje o požarima

M.

“Sastanak sa Šmitom samo ako se o tome dogovore sve srpske stranke”

M.

Dva muškarca se u utopila na crnogorskom primorju

M.

Ostavite komentar