Novi superkompjuteri sa AMD EPYC platformom se uključuju u COVID-19 istraživanja - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

Novi superkompjuteri sa AMD EPYC platformom se uključuju u COVID-19 istraživanja

Kompanije AMD i Lenovo su, u saradnji sa holandskim Nacionalnim institutom za subatomsku fiziku – i Nikhefom, objavili da će novi i tek instalirani računski sistem, koji je trenutno u fazi testiranja, biti posvećen istraživanju COVID-19 virusa.

Ovaj sistem računara je namenjen za proračune iz sfere fizike čestica i gravitacionih talasa. DC-proširenje zasnovano na Lenovo ThinkSistem SR655 serverima instalirano je da se pripremi za sve veće protoke podataka koji dolaze iz CERN-a, gde se predviđa da akcelerator čestica velikog hadronskog sudara proizvede deset puta više od trenutne količine podataka. Prošle nedelje su isporučena i instalirana ukupno četiri serverska ormana, sa više od 3800 AMD EPYC procesorskih jezgara i 31 terabajta memorije.


Nova izgradnja klastera najavljena za ovu nedelju sledi nakon prošlogodišnjeg dogovora sa Nikhefom, koji je najavio proširenje svog centra podataka preko Dell EMC PoverEdge R6415 servera koje pokreće AMD EPYC. Institut doprinosi stvaranju budućih tehnologija, pri čemu će fizika čestica imati ključnu ulogu u razvoju interneta, GPS navigacije, napredne senzorske tehnologije i tehnika medicinskog snimanja.

Najava dolazi nakon što je AMD objavio nedavne planove s Nacionalnom laboratorijom Lawrence Livermore i Penguin Computing u SAD-u za nadogradnju klasičnog klastera visokih performansi (HPC) “Corona”, koji bi pomogao u istraživanju COVID-19. Corona sistem će koristiti COVID-19 HPC Consortium, američko partnerstvo koje pruža besplatne računarske resurse naučnicima iz cele zemlje koji su angažovani u borbi protiv COVID-19 virusa.

Izvor: AMD

Danas objavljeno

Novi Apple Watch Ultra izdržava ozbiljno maltretiranje, uključujući i udarce čekićem

Vanja A

Najmoćniji iPhone će ubuduće nositi drugačije ime?

Vanja A

Američki špijunski satelit lansiran u orbitu

Vanja A

Ostavite komentar