"Novi, super soj koronavirusa" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Novi, super soj koronavirusa”

Kristijan Ramadan profesor molekularne medicine sa Univerziteta u Oksfordu rekao je da se pojavila i nova mutacija britanskog soja koronavirusa – super soj.

Britanski soj otkriven je u decembru 2020. godine, te da je zadnjih mjesec dana postao dominantan soj jer je više od 50 posto ljudi zaraženo tim sojem, piše Jutarnji.

“Otkriveno je i da taj britanski soj ima mutaciju koja je došla iz južnoafričkog soja. Sada imamo novi super soj britanski s južnoafričkom mutacijom koji može možda izbjeći imuni odgovor”, izjavio je Ramadan.

Dodao je da Britanija vakciniše stanovništvo velikom dinamika i da je do sada vakcinisano 13 miliona ljudi. Do sredine februara očekuju da će se vakcinisati oko 15 miliona ljudi.

Kad je reč o AstraZeneka vakcini, Ramadan je rekao da je ona jednako učinkovita kao i druge vakcine, te da najnoviji podaci pokazuju da AstraZenekina vakcina u svim dobnim skupinama štiti i stvara jednaki imunitet, prenosi HRT.

“Najnovija klinička ispitivanja pokazuju da AstraZeneka stvara imunitet već nakon 20-ak dana u 76 posto slučajeva nakon prve doze, a nakon druge doze štiti i do 85 posto slučajeva”.

Na pitanje da li pojava novog soja najavljuje treći talas epidemije, Ramadan je rekao da će to zavisi od restriktivnih mera.

Danas objavljeno

Snažan ciklon pogodio Siciliju, ima poginulih

M.

Rusi spriječili otmicu civilnog broda u Gvinejskom zalivu

M.

Bajden je “optimističan”

M.

Ostavite komentar