Novi Sony Xperia PRO-I sa ogromnim senzorom stavlja fokus na videografe - BIGportal.ba
Mobilni svijet Tehnologija

Novi Sony Xperia PRO-I sa ogromnim senzorom stavlja fokus na videografe

Sony Xperia Pro-I donosi senzor od 1,0 inča i promenljivi otvor blende f/2,0-4,0

Xperia Pro-I (gde “I” znači “Imaging”) je prvi telefon izvan Japana koji ima senzor kamere od 1,0 inča.

Taj senzor je uzet direktno sa veoma popularnog kompaktnog fotoaparata kompanije RX100 VII, s tim da je “optimizovan za pametni telefon“. To znači da Xperia Pro-I koristi veliki deo tog senzora (ali ne ceo) za proizvodnju slika od 12 MP sa razmakom piksela od 2,4 µm – to je nekih 20% veće od piksela iPhone 13 Pro Max i otprilike iste veličine kao i one sa glavne kamere Galaxy S21 Ultra.

Dakle, uprkos tome što ne koristi punu površinu senzora od 1,0 inča, Xperia Pro-I ipak ima ogroman senzor koji je zaista bolji od Xiaomi Mi 11 Ultra i njegovih 2,8 µm biniranih piksela.

Ispred tog Exmor RS senzora nalazi se objektiv sa optičkom stabilizacijom od 24 mm i Zeissov promenljivi otvor blende koji ide od f/2.0, za najmanju dubinu polja do f/4.0 kada je cilj najveća oštrina.

Xperia Pro-I ima još jedan par kamera od 12 megapiksela – ultraširoku jedinicu od 16 mm f/2.2 i 2x telefoto kameru od 50 mm f/2.4. Ipak, malo je razočaranje što Sony nije mogao da ugradi periskop objektiv sa promenljivim zumom od 70 mm-105 mm iz Xperia 1 III i Xperia 5 III u Xperia Pro-I, navodi GSMArena.

Sony je opremio Xperia Pro-I sa dva fizička dugmeta koja su namenjena kameri. Postoji dvostepeni okidač, sa završetkom od teksture. Drugo je kružno dugme prečice na koje je Sony mapirao aplikaciju Videoography Pro. Aplikacija daje entuzijastima profesionalnu kontrolu nad parametrima kao što su balans belog, ekspozicija i fokus. Dok Cinematography Pro ima Sonijeve režime boja inspirisane sinema kamerom VENICE i opciju snimanja u bioskopu 21:9.

Uz svoje video akreditive, Xperia Pro-I je sposoban da snima 4K video pri brzini do 120 kadrova u sekundi za 5x usporeno snimanje. Sony će Xperia Pro-I usmeriti na vlogere sa posebnim Vlog Monitorom – 3,5-inčnim monitorom od 1280x720px koji se pričvršćuje na zadnju stranu Xperia Pro-I i omogućava vam da snimate sebe pomoću novog senzora kamere od 1,0 inča.

Od ostalih specifikacija, Xperia Pro-I sledi Xperia 1 III – 6,5-inčni 4K OLED sa sposobnošću osvežavanja od 120Hz i Snapdragon 888 čipset sa 12GB RAM-a.

Dobijate dovoljno prostora za skladištenje od 512 GB, proširivo preko microSD kartice i bateriju od 4.500 mAh. U kutiji, Xperia Pro-I dolazi sa futrolom, punjačem od 30 W i USB kablom.

Sony će početi da prodaje Xperia Pro-I u decembru, u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Nemačkoj, Holandiji i Nordijskim zemljama. Pre nego što čujete cenu, možda biste želeli da sednete jer ona iznosi 1,799 evra. Vlog Monitor košta još 199 evra, a potreban mu je dodatak za zadnji poklopac za Xperia Pro-I za dodatnih 89,99 evra. A opet, nije to toliko skupo, ukoliko ga uporedite sa originalnim Xperia Pro modelom.

Danas objavljeno

Red Hat-ov CentOS Stream 9 Linux je stigao

V.R.

Upozorenje da hitno ažurirate podešavanja privatnosti na Android uređaju

V.R.

Slabo prihvatanje Windows 11 operativnog sistema

V.R.

Ostavite komentar