Novi soj virusa korona u Danskoj, Nizozemskoj, Australiji - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Novi soj virusa korona u Danskoj, Nizozemskoj, Australiji

Novi soj korona virusa, koji se pojavio u jugoistočnoj Engleskoj, pronađen je u Danskoj, Nizozemskoj i Australiji, saopštila je tehnička direktorka Svjetske zdravstvene organizacije, Marija van Kerkhove.

“Nova vrsta korone se pojavila u Danskoj, Nizozemskoj, a bio je jedan slučaj i Australiji, ali se tamo nije širio dalje”, rekla je Van Kerkhove za BBC, a prenio CNN.

Upitana da odgovori da li je novji soj došao iz jugoistočne Engleske, odgovorila je potvrdno:

“Da. Prema informacijama koje Engleska dijeli sa nama, novi soj je došao ili sa jugoistoka Engleske ili iz Londona”.

Ona je dodala da je Velika Britanija utvrdila postojanje novog soja virusa “još u septembru, koji je i tada cirkulisao jugoistokom Engleske”.

“Zabrinuti smo zbog širenja virusa i zbog činjenice da ima mnogo mutacija. Svjesni smo da novi soj ne izaziva teže slučajeve prema preliminarnim rezultatima, međutim, studije su u toku i tek ćemo vidjeti rezultate”, kazala je ona.

Van Kerkhove je rekla da će dalje sekvenciranje biti od pomoći da se sazna da li ovaj soj cirkuliše još negdje u svijetu.

“Što duže se ova vrsta širi, ima veću mogućnost da se promeni. Stvarno moramo da učinimo sve da ga zaustavimo”, zaključila je predstavnica SZO.

Nešto ranije je premijer Velike Britanije Boris Džonson rekao da je novi soj korona virusa za 70 odsto zarazniji nego prethodni sojevi.

Danas objavljeno

Vučić nakon saznanja o pripremi atentata iznio moguće razloge: “Nije prazna priča”

M.

Širom Crne Gore protesti

M.

Đoković može na Rolan Garos bez vakcine

M.

Ostavite komentar