Novi soj koronavirusa u Južnoj Africi - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Novi soj koronavirusa u Južnoj Africi

Radi se o potencijalnoj varijanti koju su nazvali PANGO C.1.2, a koja je mutirala od svih već poznatih varijanti.

Ovaj soj je prvi put identifikovan u maju 2021. godine i evoluirao je od C.1, jedne od mutacija koja je dominirala u prvom talasom infekcije SARS-CoV-2 u Južnoj Africi, a poslednji put je otkrivena u januaru 2021. C.1.2 je od tada otkrivena u većini provincija u Južnoj Africi i u sedam drugih zemalja u Africi, Evropi, Aziji i Okeaniji.

Novi soj koronavirusa – C.1.2 je pronađen u Južnoj Africi i nekoliko drugih zemalja, i zabrinjava jer bi mogao da bude zarazniji od ostalih i otporan na vakcine, piše u novom istraživanju južnoafričkog Instituta za zarazne bolesti. Istraživanje i dalje očekuje kompletnu recenziju.

Studija je otkrila dosledno povećanje broja genoma C.1.2 u Južnoj Africi na mesečnom nivou, koji je porastao sa 0,2% genoma u maju na 1,6% u junu, a zatim na 2% u julu, slično povećanju sa postojećim beta i delta sojevima.

Naučnici su dodali da su potrebne dalje analize da bi se razumeo tačan uticaj mutacija i utvrdilo da li novi soj ima “konkurentsku prednost” u odnosu na delta soj.

Danas objavljeno

“Napustite Ukrajinu”

M.

Stoltenberg: Pozivamo Rusiju da odmah deeskalira situaciju

M.

Nema mogućnosti da Srpska prihvati indirektni izbor

M.

Ostavite komentar