Novi sjaj "polarne zvijezde": Polestar okreće list – manje će ličiti na Volvo - BIGportal.ba
Auto-moto Koncepti

Novi sjaj “polarne zvijezde”: Polestar okreće list – manje će ličiti na Volvo

Brend Polestar predstavio je novi dizajn koji ćemo viđati na modelima ove automobilske marke u budućnosti.

Novi potpuno električni koncept Polestar Precept je električna kupe-limuzina koja najavljuje novi stilski pravac ovog proizvođača i dalji otklon od Volvo dizajna.

Koncept može da se pohvali naprednim digitalnim interfejsom, održivim materijalima u unutrašnjosti i vrhunskim bezbednosnim karakteristikama, kažu u kompaniji.

Foto: Polestar promo

“Precept je vizija svega onog što čini Polestar kao relevantnu auto-marku”, rekao je direktor kompanije, Tomas Ingenlat, inače nekadašnji prvi čovek dizajna Volvoa, koji je oblikovao aktuelnu gamu vozila tog švedskog proizvođača.

On je dodao da je automobil odgovor na jasne izazove sa kojima se suočava današnje društvo i industrija.

“Ovo nije san o dalekoj budućnosti, Polestar Precept najavljuje buduće produkcijske automobile i pokazuje kako ćemo primeniti inovacije da bismo umanjili negativan uticaj na životnu sredinu.”

Foto: Polestar promo

Vizuelno, Precept ipak izgleda futuristički, zahvaljujući dizajnerskoj filozofiji nazvanoj “minimalistički atleticizam”.

U kompaniji navode da koncept ima skulpturalne linije čime postavlja temelj dizajna budućim vozilima marke Polestar.

Foto: Polestar promo

Auto ima veliko međuosovinsko rastojanje – čak 3,1 metar, koje doprinosi komforu u putničkoj kabini, ali i omogućava da se u podu smesti veliki paket pogonskih baterija.

S obzirom da je u pitanju potpuno električni automobil, prednji deo vozila nema tradicionalnu masku hladnjaka, već to područje sada zauzima takozvana Polestar “smart zona”, odnosno kućište za razne senzore koji opslužuju elektronske sisteme pomoći vozaču.

Foto: Polestar promo

Na krovu se nalazi LiDAR, dok je prepoznatljivi “potpis” LED farova, pod nadimkom “Torov čekić” (preuzet od Volvo automobila) sada vizuelno podeljen na dva dela.

Pozadi se celom širinom vozila prostire uska LED traka, a ostali tehničko-dizajnerski elementi uključuju bočne mini-kamere umesto običnih ogledala u retrovizorima, kao i stakleni krov iz jednog dela, koji se pruža i iza zadnjih sedišta.

Foto: Polestar promo

Polestar navodi da su u unutrašnjosti upotrebljeni novi održivi materijali, poput lanenih kompozita u oplati putničke kabine i naslonima sedišta, presvlaka od recikliranih PET plastičnih flaša, naslona za glavu od recikliranog vinila i tepiha izrađenih od recikliranih ribarskih mreža.

Foto: Polestar promo

Što se tiče tehnologija, koncept sadrži multimedijalni sistem nove generacije, koji je baziran na Androidu. Opslužuje ga veliki 15-inčni digitalni ekran osetljiv na dodir, koji se nalazi na centralnoj konzoli.

Pored njega, tu je i 12,5-inčni digitalni displej ispred vozača, koji menja klasičnu analognu instrument tablu.

Polestar će izložiti koncept Precept sledeće nedelje na Sajmu automobila u Ženevi.

Foto: Polestar promo
Foto: Polestar promo
Foto: Polestar promo

Danas objavljeno

Euro NCAP: Pet zvjezdica za Kineze

Vanja A

Ford slučajno otkrio novi automobil

Vanja A

Osnivač američke kompanije Nikola Motor svjesno obmanuo ulagače!

Vanja A

Ostavite komentar