Novi sastanak Vučića i Kurtija 19. jula - BIGportal.ba
Region Vijesti

Novi sastanak Vučića i Kurtija 19. jula

Portparol Evropske unije Peter Stano otkrio je danas da će 19. jula biti nova runda dijaloga predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtina.

Na pitanje Tanjuga da li je EU, kao glavni posrednik u razgovorima Beograda i Prištine, odredila tremnin za novi sastanak Vičića i kosovskog premijera i da li je u međuvremenu došlo do napretka u razgovorima na tehničkom nivou, Stano kaže da “napretka ima od sastanka do sastanka”.

“Visoki predstavnik Borelj će u ponedeljak biti domaćin još jedne runde vsiokopolitičkog dijaloga Beograda i Prištine uz podršku Miroslava Lajčka. Ovaj sastanak će se fokusurati na napredak postignut do sada i sledeće korake u dijalogu koji je važan za evrospke perspektive Srbije i Kosova”, navodi Stano.

Odgovarajući na pitanje Tanjuga o napretku postignutom tokom prethodne runde ra razgovora Vučića i Kurtija, ali i ekspertskih delagacija Beogrda i Prištine, Stano napominje da je dijalog “proces koji traje” i koji je “fokusiran na međusobno prihvatljivom, pravno obavezujućem i sveveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji odnosa”.

Svaki sastanka koji EU organizije kao posrednik je nali korak napred. Nema nazadovanja i to je važno, zaključuje Stano.

On dodaje da je krajnji cilj svih sastanaka iz okvira dijaloga da se obe starne približe i dođu do “konsenzusa i kompromisa” o normalizaciji odnosa.

Šef diplomatije EU, Žosep Borelj je nakon prethodne runde razgovora Vučića i Kurtija, koja se odrzala u Briselu 15. juna, najavio da će do kraja jula biti održan još jedna sastanak najviših zvaničnika Beograda i Prištine.

U međuvremenu, u Briselu su se sastali glavni pregovarači dve strane kako bi sa ekspertskim timovima pokušali da približe stavove po pitanjima ranije postignutih dogovora kada je reč o rešavanju pitanja nestalih, slobodi kretanja, energetici i formiranju Zajednice srpskih opština.

U diplomastkim izvorima u Briselu posebno su naglašavli važnos ”dobre pripreme” novog sastanka Vučića i Kurtuja kako bi se izbegao scenario od prethodnog puta- da se dve starne ne slože ni u čemu.

Danas objavljeno

SAD: Protesti u više država, zatvaraju se klinike za abortus

M.

“Odluka EU će dovesti do porobljavanja susjednih zemalja”

M.

Pucnjava u noćnom klubu; Terorizam: Policija potvrdila

M.

Ostavite komentar