13. Oktobra 2019.

Novi sastanak o pregovorima za EU, bez BiH

Big Portal

Ovo dolazi samo nekoliko dana nakon što su lideri Evropske unije uključujući sadašnjeg predsjednika Evropske komisije Žan klod Junkera, trenutnog predsjednika Evropskog savjeta Donalda Tuska i buduću predsjednicu Evropske komisije Ursule von der Lejen pozvali lidere Evropske unije da donesu odluku po ovom pitanju.

Ukoliko odluka bude potvrđena datum početka pregovora bi se mogao znati krajem sedmice kada se u Briselu sastane Evropski savjet na nivou šefova država i vlada Evropske unije.

Bosna i Hercegovina se neće naći na dnevnom redu sastanka u utorak niti na onom krajem sedmice. Izvori N1 u Evropskoj komisiji poručuju da nema konkretnih pomaka kada je u pitanju Bosna i Hercegovina.

„Ne možemo u ovom trenutku spekulisati o tome kada će biti napravljeni novi koraci po pitanju Bosne i Hercegovine. Ono što se zna je da se u ponedjeljak očekuju zaključci Savjeta za spoljne poslove po pitanju misije Althea“, rečeno je u Evropskoj komisiji.

Pitanje dodjele kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini tako ostaje nejasno. Podsjetimo da je Savjet za opšte poslove EU u junu na sastanku kada je donesena odluka o odgađanju odluke za Sjevernu Makedoniju i Albaniju, za BiH donijela kratak zaključak:

“Savjet prima na znanje Mišljenje Evropske komisije o aplikaciji Bosne i Hercegovine za članstvo u EU. Savjet će nastaviti proučavati ovaj dokument detaljno i vratit će mu se kasnije ove godine. Savjet ohrabruje Bosnu i Hercegovinu da nastavi s formiranjem vlasti bez daljnjih odgađanja, u cilju nastavka neophodnih reformi. Partijske politike i manjak želje za kompromisima ne bi trebali blokirati legitimne aspiracije građana Bosne i Hercegovine za napredovanje prema Evropskoj uniji.”

Vlasti BiH su u više navrata tokom prve polovine ove godine od Brisela tražile dodjelu kandidatskog statusa, ali se to nije desilo. Savjet za opšte poslove u čijim rukama se nalazi ova odluka do će kraja godine održati još dva samita, a Evropski savjet još jedan u decembru, tako da za Bosnu i Hercegovinu ostaju limitirane šanse da ipak dobije kandidatski status dotada.

(N1)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare