9. Oktobra 2022.

Novi Samsung MicroLED televizor prikazuje sliku realnu kao stvarnost

Big Portal

MicroLED tehnologija je sledeća generacija ekrana sa sopstvenom emisijom svetlosti, koji dolazi nakon OLED modela. Samsung je pre četiri godine na CES 2018 sajmu potrošačke elektronike predstavio prvu generaciju ovih ekrana čiji osnovni kvalitet leži u činjenici da svaki pojedinačni piksel raspolaže diodom koja samostalno emituje svetlost, a što u značajnoj meri poboljšava kvalitet prikaza slike i omogućuje bolje uglove gledanja, bolje osvetljenje i veći odnos kontrasta.

Samsung je započeo proizvodnju MicroLED TV modela u dijagonali od 89 inča, što je ujedno i prvi put da se koristi LTPS TFT staklastu bazu umesto štampane ploče, kako bi smanjio troškove izrade i poboljšao kvalitet u proizvodnji. Samsung planira kasnije da uvede i modele sa još većim ekranima dijagonala od 101 i 114 inča.

Prvobitni planovi kompanije Samsung su predviđali start komercijalizacije MicroLED modela sa ekranima od 89 i 101 inč, ali je nestašica delova i materijala u kombinaciji sa određenim problemima u proizvodnji, za sada MicroLED TV modele ograničila na ekran sa dijagonalom od 89”.

Samsung_MicroLED_1.jpg

Cena jednog ovakvog televizora još uvek nije poznata. Pre nekog vremena, Samsung je pomenuo cenu od čak 80.000 US$, što je manje od prvo bitno pomenute cene pre četiri godine, ali je svakako i dalje previsoka za jedan uređaj kao što je Smart TV.Uglavnom, era komercijalizacije i masovne proizvodnje MicroLED televizora je započela. Isprva će to biti model sa 89” ekranom, a malo kasnije slede i oni sa većim ekranima od 101 i 114”. Sva tri modela koriste LED čipove veličine 34×85 mikrometara, proizvod kompanije PlayNitride saTajvana, što su ujedno i najmanji aktivni elementi i komponente koje je Samsung do sada koristio na svojim ekranima!

Benchmark.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare