Novi Renault Zoe napada električni Peugeot e-208 i Opel Corsu-e - BIGportal.ba
Auto-moto Noviteti

Novi Renault Zoe napada električni Peugeot e-208 i Opel Corsu-e

Renault je predstavio drugu generaciju svog električnog modela koji sa punim baterijama sada može da pređe i do 390 km.

Renault je predstavio drugu generaciju svog električnog modela koji sa punim baterijama sada može da pređe i do 390 km.

Pored novog dizajna, Renault Zoe za 2020. dobio i veći paket baterija zahvaljujući čemu je autonomija u vožnji povećana za 20% u odnosu na aktuelnu verziju ovog modela. Sada Zoe može da se vozi i čitavih 390 km (mereno prema novom, WLTP ciklusu), pre nego što vozač bude primoran da se zaustavi radi dopune baterija.

Automobil je opremljen baterijom kapaciteta 52 kWh, što je za 25% više u poređenju sa prethodnikom, modelom Zoe Z.E. 40, lansiranim pre nekoliko godina, ili povećanje preko 100% u odnosu na prvobitnu verziju iz 2012. godine koja je imala bateriju od svega 22 kWh. Priključak za dopunu baterija električnom energijom i dalje se krije ispod Renault amblema na prednjem delu vozila, a Zoe je opremljen sa dva tipa konektora – za jednosmernu i naizmeničnu struju.

Ukoliko se puni na punjaču snage 7kW, potrebno je 9 seati i 25 minuta za potpuno dopunu baterija, dok je 8 sati punjenja dovoljno za 306 km vožnje. Ako je Zoe priključen na brzi punjač od 22 kW, nakon 1 sata vozač može nastaviti put i preći dodatnih 126 km, kažu u francuskom proizvođaču. Najbrži način za dopunu električnom energijom je DC punjač od 50kW, koji za pola sata napuni bateriju za narednih 145 km vožnje.

Renault je Zoe opremio i novim elektromotorm od 136 ks (100 KW) i 245 Nm. U francuskoj kompaniji tvrde da je automobil u stanju da ubrza 0-100 km/h za manje od 10 sekundi, pre nego što razvije maksimalnih 140 km/h. Kada je reč o međuubrzanju, novi Zoe od 80 km/h do 120 km/h stiže za 7,7 s.

Renault je zadržao osnovni dizaj spoljašnjosti, ali Zoe sada izgleda znatno modernije nego pre, zahvaljujući pre svega novim LED farovima, savremenijoj maski i prednjem braniku. Sve ove novine trebalo bi da ga učine konkurentnim novim električnim modelima iz potkompaktnog segmenta, kao što su Peugeot e-208 ili Opel Corsa-e.

B92

Danas objavljeno

U Srpskoj 60 odsto vozila starija od 15 godina

D

Jesu li električna vozila jeftinija za održavanje od dizelaša i benzinaca?

D

Za 90. rođendan kupio sebi Chevrolet Corvette C8

D

Ostavite komentar