Novi protesti u Bjelorusiji: "Lukašenko, nestani" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Novi protesti u Bjelorusiji: “Lukašenko, nestani”

Bjeloruska policija uhapsila je više od 300 učesnika masovnih demonstracija koji traže povlačenje s vlasti dugogodišnjeg autoritarnog predsjednika Lukašenka.

Na ulice su ponovo izašle hiljade demonstranata koji su se okupili u manjim grupama širom Minska, što je nova taktika protivnika vlasti koji na taj način žele da otežaju posao policiji, navodi AP.

Policija Minska je saopštila da je uhapsila više od 300 ljudi, dok je grupa za zaštitu ljudskih prava Vesna (Proljeće) objavila imena 189 osoba privedenih u Minsku i drugim većim gradovima.

Demonstranti su nosili transparente na kojima je između ostalog pisalo “Daj Bjelorusima poklon: Nestani”, što je upućeno Lukašenku.

Uzvikivali su “Vjerujemo! Možemo! Pobijedićemo!”

Najmanje četiri novinara uhapšena su u Minsku i gradu Grodno, navelo je Bjelorusko udruženje novinara.

Policija je danas u Minsku patrolirala ulicama u neobilježenim vozilima kako bi uočila demonstrante, navodi Frans pres.

Uoči protesta u Minsku, policija je jutros postavila vodene topove u centru grada i blokirala prilaz glavnim trgovima, metro stanicama i državnim institucijama.

Pristup mobilnom internetu ograničen je širom zemlje.

Opoziciona liderka Svetlana Tihanovskaja, koja se odmah poslije izbora sklonila u Litvaniju da bi izbjegla hapšenje, rekla je da je svaki protest “podsjetnik da se Bjelorusi neće predati”.

“Nećemo dozvoliti kršenje naših prava ni zatvarati oči pred zločinima”, navela je Tihanovskaja, koja je neočekivano postala glavni rival Lukašenku na predsjedničkim izborima poslije hapšenja drugih istaknutih opozicionara.

Bjelorusija je pogođena političkom krizom od predsjedničkih izbora 9. avgusta, kada su širom zemlje počeli masovni antivladini protesti, inicirani zvaničnim rezultatima glasanja prema kojima je Lukašenko osvojio više od 80 odsto glasova. Protivnici Lukašenka tvrde da su izbori pokradeni.

Uprkos nastojanju vlasti da uguše demonstracije hapšenjima i represijom nad demonstrantima i aktivistima, masovni protesti ne jenjavaju ni poslije više od tri i po mjeseca.

Najmasovniji protesti održavaju se nedjeljom kada na ulice izlaze desetine hiljada demonstranata. Jedne nedjelje je bilo i 200.000 ljudi.

Od početka demonstracija u avgustu, najmanje četiri osobe su umrle ili na protestu ili poslije hapšenja. Uhapšeno je više od 20.000 demonstranata, od kojih su, prema navodima grupa za zaštitu ljudskih prava, hiljade pretučene.

TANJUG

Danas objavljeno

Šta piše u dokumentu koji će se razmatrati na posebnoj sjednici NSRS

M.

Osumnjičen da je seksualno zlostavljao djevojčicu (13)

M.

U Pitsburgu se srušio most, ima povrijeđenih ljudi

M.

Ostavite komentar