Novi proračuni: Kraj drugog talasa korone 9. oktobra - BIGportal.ba
Region Vijesti

Novi proračuni: Kraj drugog talasa korone 9. oktobra

Da Srbija trenutno ima najbolju epidemiološku situaciju u regionu kada je riječ o korona virusu, potvrđuje i najnovija grafika profesora Petra Kočovića, čije proračune i predviđanja proteklih mjeseci svi pomno prate.

Broj novih potvrđenih slučajeva u Srbiji prethodnih dana je na klackalici, ali ne prelazi dvocifreni iznos i ima tendencije ka daljem smanjenju. Prema zvaničnim podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), koje je profesor Kočović grafički prikazao, za prethodnih 14 dana Srbija u odnosu na region ima ubedljivo najmanji broj zaraženih na 100.000 stanovnika. Samo 19, prenosi Blic.

Porast broja zaraženih, u odnosu na raniji period, bilježi Crna Gora, koja je u protekle dvije sedmice imala 155 novih slučajeva na 100.000 stanovnika, ali treba uzeti u obzir i to da ova država ima najmanji broj stanovnika u regionu. Slovenija ima 25 novooboljelih na 100.000, a Mađarska 23. Sličan broj potvrđenih slučajeva na 100.000 za period od 14 dana imaju Bugarska (26) i Grčka (23).

Kada je riječ o najvažnojoj kategoriji, to jest, o onim državama u kojima je zabilježeno smanjenje broja novozaraženih u odnosu na prethodni period tu je BiH koja beliježi 99 slučajeva na 100.000 stanovnika, zatim Rumunija (84), Sjeverna Makedonija (70), dok je u Albaniji broj pozitivnih na 100.000 za protekle dvije nedelje 65.

Dakle, ono što je važno jeste da je Srbija u poređenju sa ostalima u najboljoj situacji. U Srbiji je, prema podacima od protekle dvije nedelje, 19 novozaraženih na 100.000 stanovnika.

Bliži se kraj drugog talasa
Još jedan proračun koji je predstavio profesor Kočović zajedno sa svojim timom, a uređen je prema Gausovoj raspodjeli, odnosi se na kraj drugog talasa.

Srbija je i tu u jako dobroj poziciji, jer prema grafici profesora kraj drugog talasa se očekuje 13. septembra, odnosno za samo šest dana.

Najlošije predviđanje, kada je riječ o završetku drugog talasa u zemljama u regionu odnosi se na Hrvatsku, gdje će prema njegovim proračunima kraj uslijediti 26. januara naredne godine.

Kraj drugog talasa u BiH predviđa devetog, a u Crnoj Gori 30. oktobar. Takođe, prema njegovim proračunima u Albaniji bi to trebalo da bude 17. novembra, a u Sjevernoj Makedoniji 4. decembra.

Podsjećamo, ovaj srpski inženjer i njegov tim koriste najsavremenije matematičke modele za prognoze kretanje pandemije korona virusa, ne samo u Srbiji, nego i u cijelom svijetu. Tako je profesor i ranije objavljivao proračune, te je objasnio i zašto nije dobro ići u Grčku na ljetovanje, ali je i najavio treći talas virusa.

(Blic)

Danas objavljeno

Bura zbog izjave Milanovića: “Ne, ubijeni se ne nadoknađuju novcem”

M.

U Srpskoj 228 novozaraženih, 15 osoba preminulo

M.

FBiH: Zaraženo 378 osoba

M.

Ostavite komentar