19. Februara 2022.

Novi problem za Teslu: Auto-pilot koči bespotrebno?

Big Portal

Američka Nacionalna agencija za bezbednost saobraćaja na putevima (NHTSA) započela je ove sedmice preliminarnu istragu o problemu koji uzrokuje naglo kočenje nekih Teslinih vozila, fenomen koji se naziva još i “fantomsko kočenje”.

U dokumentu objavljenom u sredu NHTS objašnjava da su primili 354 prijave Teslinih vozača u SAD koji tvrde da su kočnice na vozilima neočekivano aktivirane dok su koristili napredni sistem pomoći vozaču na auto-putu, koji kompanija naziva Autopilot.

Problem se navodno javlja u vozilima proizvedenim ove i prošle godine, a reč je o Modelu 3 i Modelu Y. Agencija procenjuje da je na američkim putevima 416.000 takvih automobila.

Brzo usporavanje može se dogoditi bez upozorenja, nasumično i više puta u jednom ciklusu vožnje, navodi NHTSA.

Regulatori za sada nisu dokumentovali nikakvu nesreću, povredu ili smrtni slučaj uzrokovan ovim problemom.

Ovo nije prvi put da su regulatori skrenuli pažnju na Teslinu opciju Autopilot. U aprilu 2021. ista agencija pokrenula je istragu o tom sistemu nakon što je nekoliko Tesla automobila udarilo u zaustavljena vozila, među kojima su bila i vozila hitne pomoći.

Istragom je tada obuhvaćeno 765.000 vozila, a kompanija je pokušala zadržati detalje u tajnosti nakon što je NHTSA saopštio da nije zadovoljan načinom na koji su u Tesli odlučili da reše problem.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare