Novi predsednik Kazahstana: Astana da bude Nursultan - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Novi predsednik Kazahstana: Astana da bude Nursultan

Funkciju vršioca dužnosti predsednika Kazahstana, posle neočekivane ostavke Nursultana Nazarbajeva, danas je preuzeo predsednik Senata Kašim-Jomart Tokajev.

Ostavka Nazarbajeva usledila je u utorak kasno uveče u sklopu predviđene tranzicije u Kazahstanu, tokom koje će on zadržati značajan uticaj na dalja politička dešavanja, javio je Rojters.

Nursultan Nazarbajev (78) podneo je ostavku posle 30 godina na vlasti. “Odlučio sam da podnesem ostavku”, rekao je Nazarbajev u obraćanju naciji, prenela je agencija Tas.

Kako je istakao, odluka nije bila ni malo laka, ali nije naveo razloge za takvu svoju odluku.

Tokajev (65), iskusni diplomata školovan u Moskvi koji govori engleski, ruski i kineski, biće na funkciji predsednika do isteka mandata u aprilu 2020. godine, kao što je predviđeno Ustavom Kazahstana.

Kako navodi britanska agencija, za sada nije poznato da li će se Tokajev kandidovati za predsednika u sledećem mandatu.

Nazarbajev je u utorak uveče, govoreći o Tokajevu, izjavio da je on “čovek u koga se može imati poverenje na čelu Kazahstana”.

Nazarbajev je bio na čelu ove naftom bogate centralno-azijske države od 1989. godine, kada je još uvek bila u sklopu Sovjetskog Saveza.

Tokajev je izjavio da će nastaviti da vodi Kazahstan kursom koji je zacrtao Nazarbajev i da će se s njim konsultovati u vezi sa ključnim političkim pitanjima.

On je predložio i da se ime prestonice Kazahstana, Astane, promeni u Nursultan.

Danas objavljeno

Bijeljina: Požar u pogonu fabrike “Sava”

Vanja A

Vučić: Za sada ne postoji mogućnost da uvedemo sankcije Rusiji

M.

Nevrijeme i jak grad pogodili dijelove Hrvatske

M.

Ostavite komentar