3. Juna 2021.

Novi potencijalni tretmani za koronavirus

Big Portal

Ova otkrića utiru put razvoju novih terapijskih strategija za kovid 19 sa širokim spektrom antivirusnih potencijala.Genetske informacije o SARS-CoV-2 kodiraju se u molekulu RNK, umesto u DNK.

Ova RNK mora da se umnoži, prevede i spakuje u nove virusne čestice da bi proizvela virusno potomstvo. Uprkos složenosti ovih procesa, SARS-CoV-2 kodira samo nekoliko proteina koji su u stanju da stupe u kontakt sa virusnom RNK. Da bi se zaobišlo ovo ograničenje, SARS-CoV-2 otima ćelijske proteine i prenamenjuje ih u svoju korist. Međutim, identitet ovih proteina do danas je ostao nepoznat.

Istraživači sa Univerziteta u Okfordu u saradnji sa drugim laboratorijama širom Velike Britanije i Evrope razvili su novi pristup da na sveobuhvatan način otkriju proteine koji se “lepe” za SARS-CoV-2 RNA u zaraženim ćelijama. Ovom metodom autori su otkrili da SARS-CoV-2 RNA otima više od stotinu ćelijskih proteina, koji izgleda da igraju kritičnu ulogu u virusnom životnom ciklusu.

Ovaj rad, identifikuje mnoge potencijalne terapijske ciljeve sa stotinama dostupnih lekova koji ih ciljaju. U eksperimentu dokazanog principa, autori su odabrali četiri leka koji ciljaju četiri različita ćelijska proteina. Ovi lekovi su izazvali umerene do jake efekte na replikaciju virusa.

“U ovoj fazi pandemije su vakcine dokazale svoju vrednost”, dodao je Alfredo Castelo. “Postaje osnovno razviti novi terapijski pristup za suzbijanje novih varijanti otpornih na vakcine ili novih patogenih virusa sa pandemijskim potencijalom”.

Profesor Šabaz Mohamed dodaje: “Ove nove metode za otkrivanje interaktora virusne RNK grade se na skoro 6 godina udruženog napora između laboratorija Castelo i Mohamed koriste virus Sindbis kao model otkrivanja. Ovaj postojeći rad omogućio nam je brzu reakciju na početku pandemije kovid 19 i proučavanje interakcija između SARS-CoV-2 i ćelije domaćina u smanjenom vremenskom okviru. Naša metodologija će sada biti spremna da brzo odgovori na buduće virusne niti”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare