14. Februara 2022.

Novi planovi za lansiranja procesora AMD Ryzen 7000 Zen 4

Big Portal

Opšta pretpostavka je bila da ovo izdanje očekujemo krajem godine, negde u četvrtom tromesečju. Ako je to slučaj, onda su se ti planovi možda promenili, i Zen 4 bi mogao stići i ranije nego što se očekivalo.

Ne možemo sa sigurnošću reći da li je AMD pogurao izdavanje svoje nove generacije procesora Ryzen 7000 serije (ili pokušava), ali možemo da pogledamo zašto bi to možda želeo. Intel nije samo lansirao Alder Lake sa pratećim funkcijama sledeće generacije, kao što su podrška za DDR5 memoriju i PCI Express 5.0, već je već dopunio svoju liniju gomilom novih SKU-ova za desktop i mobilne uređaje.

Kao što smo videli u našem pregledu performansi za Alder Lake, najnovija Intelova arhitektura i prelazak na hibridni model su se brzo isplatili.

Prema @greimon55, pouzdanom tviter leaksteru, Zen 4 više nije vezan za lansiranje u četvrtom kvartalu. Na pitanje da li bi AMD mogao da debituje sa Zen 4 22. septembra, što bi bilo blizu kraja trećeg kvartala, odgovor je: „I pre toga!“

Planovi lansiranja procesora AMD Ryzen 7000 Zen 4, možda su se upravo promenili

Lansiranje u julu (početak Q3) je verovatno malo previše optimistično, ali ko zna. Nije realno očekivati potpuno osveženu Ryzen 5000 seriju sa uvećanom 3D V-keš memorijom. Umesto toga, AMD je tokom svog događaja pre CES-a predstavio Ryzen 7 5800X3D sa 8 jezgara/16 niti sa dodatnih 64 MB L3 keš memorije, što je ukupno 96 MB.

Nijedan drugi osveženi SKU nije najavljen, a ako AMD ubrza lansiranje Zen 4, onda ćemo znati i zašto je to tako. Druga potencijalna motivacija da se podstakne lansiranje Zen 4 mogla bi da bude Intelov debi Raptor Lake-a koji se očekuje kasnije ove godine. Priča se da će Raptor Lake imati ogromnu nadogradnju keš memorije kako bi poboljšao gaming (i druge) zadatke.

Polupovezano, AMD je 2021. završio sa svojim najvećim tržišnim udelom na ukupnom tržištu x86 CPU-a, od 25,6 procenata. Uz to, iznenađujuće je izgubio poziciju u desktop prostoru, gde je njegov udeo pao za 3,1 odsto u odnosu na prethodnu godinu na 16,2 odsto. Izbacivanje Zen 4 pre vremena bi moglo ovo da ispravi, piše Hot hardware.

Benchmark.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare