Novi Peugeot 308 stiže naredne godine, a za njim i karavan - BIGportal.ba
Auto-moto Noviteti

Novi Peugeot 308 stiže naredne godine, a za njim i karavan

Ako se uzme u obzir sve kraći životni ciklus današnjih modela automobila, aktuelni Peugeot 308 može se smatrati veteranom na tržištu.

Sadašnja 308-ica proizvodi se od 2013, pa se očekuje da će ovaj model uskoro dobiti naslednika.

Iako je 2014. proglašen evropskim automobilom godine, slava zbog ove titule već je izbledela, tako da se uprkos redizajnu iz 2017. automobil danas čini pomalo zastarelim. Naročito ako se uzme u obzir da je u međuvremenu čitava gama Peugeot vozila obnovljena i da je dobila novi vizuelni identitet.

Kako nezvanično saznaje Caradisiac, naslednik 308-ice je uveliko u pripremi i biće predstavljen u jesen 2021. godine, dok će karavan varijanta debitovati početkom 2022. Oba vozila imaće svež dizajn, po ugledu na modele kao što su novi 208, 2008 ili 508.

Lansiranje novog Peugeota 308 biće veliki izazov za francusku kompaniju, jer taj model pripada jednom od najkonkurentnijih evropskih automobilskih segmenata – klasi kompaktnih hečbek vozila.

U ovoj kategoriji je neprikosnoven VW Golf, čije je najnovija, osma generacija tek predstavljena, a tu je i još uvek relativno svež na tržištu, Ford Focus, te još nekoliko ozbiljnih rivala, kao što su Renault Megane i Opel Astra.

Ne treba zaboraviti ni novu Toyotu Corollu i korejske takmace, Kia Ceed i Hyundai i30. Takođe, novi Seat Leon tek što je predstavljen, a tu je i Škoda sa dva modela koji se uklapaju u profil konkurenta 308-ice: nova Octavia i hečbek Scala.

Nova 308-ica koristiće unapređenu verziju EMP2 mehaničke platforme kompanije PSA, što će joj omogućiti da za pogon koristi benzinske i dizel motore, ali i hibridni i “plug-in” hibridni pognski sistem. Izgledna je i sportska varijanta sa preko 300 “konja”, koja će se suprotstaviti novom Golfu R najavljenom za ovo leto.

Danas objavljeno

Honda NSX iz 1992. s gotovo 650.000 pređenih kilometara

Vanja A

Tesla oduvao prethodni rekord na planu profita uprkos brojnim preprekama

Vanja A

Japan prvi u svijetu uvodi vazdušni taksi nulte emisije od 2025.

Vanja A

Ostavite komentar