Novi Pazar: Raste broj zaraženih, a sve krenulo od pekara - BIGportal.ba
Region Vijesti

Novi Pazar: Raste broj zaraženih, a sve krenulo od pekara

Iako je do sada potvrđeno da je u Novom Pazaru 13 zaraženo korona virusom, ovaj grad, koji je proglašen za novo žarište COVID-19 u Srbiji, užurbano se sprema za povećanje broja obolelih, njihovo zbrinjavanje i borbu protiv širenja ove zarazne bolesti.

Od njih 13, troje je smešteno u Kliničkom centru u Kragujevcu, dok je 10, sa blažom kliničkom slikom, upućeno u privremenu bolnicu na Beogradskom sajmu.

  • Na analizu je prosleđeno 26 novih uzoraka, a o rezultatima će javnost biti blagovremeno obaveštena. Na ulicama je Vojska Srbije koja, u saradnji sa našim komunalnim preduzećima, radi na dezinfekciji ulica. Činimo sve da sprečimo širenje virusa i raspoložive resurse smo, u saradnji sa republičkim institucijama, usmerili ka tom cilju – kaže gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

Prema podacima lokalnog Kriznog štaba, “nulti pacijent” se najverovatnije zarazio tokom boravka u Sloveniji i Hrvatskoj, gde je boravio kod rođaka.

U pitanju je vlasnik lanca pekara u Novom Pazaru, a svi do sada zaraženi su bili u kontaktu sa njim.

Kako je u Srbiju ušao pre uvođenja vanrednog stanja, nije mu bila izrečena mera samoizolacije, pa je on prethodnih dana imao kontakte sa većim brojem osoba zbog čega i nadležni veruju da će broj pozitivnih iz dana u dan rasti.
I osmogodišnje dete zaraženo
Među obolelim je i dete rođeno 2012. godine koje nema teže simptome i nalazi se u dobrom opštem stanju.

Član Kriznog štaba i gradski većnik Fevzija Murić navodi da je situacija u Novom Pazaru teška, ali za sada pod kontrolom. On dodaje da su stručnjaci na terenu, da su popisali sve kontakte zaraženih i da se čekaju rezultati poslatih briseva.

  • Sada sve zavisi od nas, sumnjivi se moraju izolovati i poštovati propisane mere. Mnogi su me pitali šta treba da urade ukoliko vide na ulici nekog ko bi mogao biti zaražen ili znaju da im je određena samoizolacija, a ja im savetujem da obavezno to prijave. Takvog treba posmatrati kao osobu sa oružjem na ulici – kaže dr Murić.

Inače, u samoizolaciji u Novom Pazaru se nalazi preko 1.700 osoba, a u Sjenici, Tutinu i Raški, koji gravitiraju zdravstvenim ustanovama u ovom gradu još bar toliko.

  • Opšta bolnica raspolaže sa 420 kreveta, od kojih smo za obolele od korona virusa odredili 100. Ukoliko zatreba, možemo iskoristiti još 240 postelja u Specijalnoj bolnici u Novopazarskoj Banji, a u krajnjem slučaju možemo opremiti i Sportsku dvoranu “Pendik” – kaže direktor te zdravstvene ustanove Meho Mahmutović.

Vučić sutra u Novom Pazaru
U Novi Pazar će u ponedeljak stići predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji će uručiti vrednu medicinsku opremu, među kojom su i 10 kliničkih i tri mobilna respiratora.

  • To je u poslednjih deset ili dvadeset godina najznačajnija pomoć zdravstvenom sektoru u Novom Pazaru i to je pomoć od životne važnosti. Dolazak predsednika je ljudski potez, mnogo znači kada neko dolazi u trenucima kada je teško, kada se svi plaše – poručio je Mahmutović.

(Blic)

Danas objavljeno

Sin izdao oca i strica – počinje suđenje najmoćnijoj italijanskoj mafiji

D

Kon: Nije isključeno da novi soj virusa stigne kod nas

M.

Stravična nesreća u Njemačkoj, poginuo državljanin Hrvatske

D

Ostavite komentar