Novi paket mera u Austriji – oštrije ograničavanje svakodnevnog života - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Novi paket mera u Austriji – oštrije ograničavanje svakodnevnog života

“Evropa se nalazi usred drugog talasa kovida, vrhunac nije na vidiku”, upozorio je austrijski kancelar Sebastijan Kurc na pres-konferenciji “virološkog kvarteta”. Najavljen je novi antiepidemiološki paket mera koji će uvesti oštru redukciju socijalnih kontakata.

Austrijska vlada je na konferenciji za medije najavila novi paket anti-epidemioloških mera, s oštrijim ograničavanjem svakodnevnog života. Mere stupaju na snagu od ponoći između četvrtka i petka ove sedmice. Obaveza nošenja maske ostaje, kao i držanje razmaka od 1,5-2 metra.

Nova ograničenja se mahom odnose na mrežu socijalnih kontakata, gde se traži oštra redukcija. Okupljanja u privatnom krugu u zatvorenom ne smeju biti veća od šest, na otvorenom ne smeju biti veća od 12.

Javne manifestacije – fudbalske utakmice, pozorište i koncerti – ostaju dozvoljene, s maksimalnim brojem posetilaca unutra do 1.000, na otvorenom do 1.500. Uslov je da posetioci sede na obeleženim mestima, da nose maske za sve vreme utakmice, predstave i da nikakve gastronomske usluge nisu dozvoljene.

Do sada se maska mogla skinuti kad počne pozorišna predstava, to jest kada gledaoci sede, ne razgovaraju i mirnije dišu.

“Vrhunac drugog talasa nije na vidiku”
Kancelar Sebastijan Kurc je na početku pres-konferencije opisao austrijsku i evropsku situaciju vrlo dramatičnim terminima.

“Evropa se nalazi usred drugog talasa kovida, vrhunac nije na vidiku”, kaže Kurc.

Stanje u Austriji nije još tako loše kao u Španiji, Francuskoj ili Češkoj, ali virus je u Austriji sasvim jasno uzeo tempo eksponencijalnog rasta. Pri ovom rastu, za manje od mesec i po dana Austrija bi imala 6.000 novih slučajeva dnevno, u januaru duplo.

Bolnice i odeljenja intenzivne nege su još daleko od preopterećenja, ali, kako je više puta naglašeno na pres-konferenciji, “uvek treba imati na umu šta znači eksponencijalni rast”.

U Austriji već ima opština gde se broj obolelih udvostručuje za jednu do dve sedmice. Federalni prosek je tri sedmice. Federalnim jedinicama je ostavljeno da dalje uvode oštrije mere, kao na primer ograničavanje radnog vremena ugostiteljskih objekata. Škole i univerziteti ostaju otvoreni.

Vlada apeluje na disciplinu i ličnu odgovornost građana, ne bi li se izbegao drugi “lokdaun”.

Upitan koja je granica posle koje vlada uvodi drugi “lokdaum”, kancelar je naveo dva kriterijuma.

Prvi, uslovni, onda kada Austrija više ne može da održi tempo za “contact-tracing” ili praćenje klastera u socijalnom miljeu obolelih, kao što se upravo dogodilo u Sloveniji.

Drugi, apsolutni kriterijum su kapaciteti u bolničkim odeljenjima intenziivne nege.

Pres-konferenciji u sedištu vlade je održao “virološki kvartet”, kako se u medijima nazivaju zajednički nastupi kancelara Kurca, vice-kancelara Koglera, ministra zdravstva Anšobera i ministra policije Nehamera.

Danas objavljeno

Trostruko ubistvo desilo se u Novom Pazaru

M.

Velika Britanija od ponedjeljka zatvara sve putne koridore

M.

Merkelova dobila nasljednika

M.

Ostavite komentar