Novi osvrti na velike patnje u logoru Jasenovac - BIGportal.ba
Region Vijesti

Novi osvrti na velike patnje u logoru Jasenovac

Istraživački institut “Jasenovac” iz Njujorka nastavlja podršku žrtvama Drugog svjetskog rata. Na sam dan oslobađanja Beograda od nacizma u srpsku prestonicu stigao je Bari Lituči, direktor američkog instituta, kako bi promovisao najnoviju knjigu o stradanjima u Jasenovcu.

Autor novog djela o žrtvama u Jasenovcu, ovoga puta odlučio je da knjiga bude izdata na njemačkom jeziku.

  • Naime, njemačka spoljna politika u posljednjih 75 godina bila je vrlo agresivna i destruktivna prema Jugoslaviji i balkanskom prostoru. Istovremeno ono što se dogodilo u Jasenovcu i Jugoslaviji predstavlja odgovornost Njemačke.

Narod njemačkog govornog područja zbog toga mora da shvati šta se dogodilo, jer još uvek oni o tome nemaju nikakva saznanja – istakao je profesor Lituči.

Jedna od rijetkih koja je preživjela strahote Jasenovca, Jelana Radojčić Buhač, među prvima je poželjela dobrodošlicu profesoru iz Njujorka.

Posebno joj je žao što ne postoji dobra volja za produkciju filma o djeci koja su bila žrtve Jasenovca.

Profesor Lituči nastavlja podršku rasvjetljavanju istine o dešavanjima tokom Drugog svjetskog rata na prostoru bivše Jugoslavije. Ističe da je to glavni uslov za uspostavljanje boljih međunarodnih i regionalnih odnosa.

  • Nijemci su shvatili odgovornost i suočili su se sa zločinima prema Jevrejima. Istovremeno, Njemačka još uvek nije prepoznala i prihvatila zločine počinjene prema Srbima i Jugoslaviji. To je veliki problem za nacionalnu bezbjednost i odnose kako Srbije i Njemačke, tako i Srbije i Hrvatske – rekao je profesor Lituči.

Najnovije djelo profesora Litučija biće promovisano i tokom predstojećeg Sajma knjiga u Beogradu.

BN TV

Danas objavljeno

Prijedor: Oduzeto sedam automobila

M.

Zaharova: Nedopustiva izjava njemačke ministarke odbrane

M.

Povrijeđen vozač iz Srpca pri slijetanju auta

M.

Ostavite komentar