Novi operativni sistem tehnički spreman, nedostaje ekosistem - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Novi operativni sistem tehnički spreman, nedostaje ekosistem

I pored toga što je kompanija Huawei najavila da će uskoro predstaviti zamjenu za operativni sistem Android, taj kineski tehnološki gigant sada priznaje da ima problem.

Iako je kompanija stavljena na crnu listu, što je sprečava da posluje sa američkim kompanijama, Huawei i dalje napreduje. Prihodi kompanije u trećem kvartalu porasli su za 24,4 odsto u odnosu na 2018. godinu, a i prodaja telefona je skočila.

Predsjednik odeljenja za pametne telefone kompanije Huawei Kevin Ho je rekao da je tehnologija potrebna za pokretanje mobilnog operativnog sistema Harmony OS spremna, ali da joj nedostaje ekosistem, prenosi sajt Technode.

Govoreći na nedavno održanoj TechCrunch Shenzhen 2019 konferenciji Ho je navodno rekao da kompanija sarađuje sa programerima softvera jer treba da usavrši svoj operativni sistem tako što će napraviti aplikacije za njega.

Od Harmonyja, koji je predstavljen ovog avgusta, očekuje se da će postati alternativa Googleovom operativnom sistemu Android, koji je Huawei koristio pre nego što je stavljen na američku crnu listu, zbog čega je drugom najvećem svjetskom proizvođaču mobilnih telefona zabranjeno da koristi usluge i sarađuje sa američkim kompanijama.

Stariji potpredsjednik Huaweija Vinsent Pang je izjavio da će kompanija u narednih sedam do devet meseci odlučiti da li će ići naprijed uvodeći operativni sistem Harmony u svoje telefone. U oktobru je Financial Times objavio, pozivajući se na neimenovane zvaničnike Huaweija, da bi moglo proći i godinu dana prije nego što kompanija razvije alternativu Googleovim uslugama.

Foto: Depositphotos / AndrewLozovyi

Zbog privremene zabrane, potrošači koji koriste starije modele i dalje mogu da koriste Googleove aplikacije na svojim uređajima, ali Huaweijev najnoviji premijum model Mate 30 ne sadrži nijednu Googleovu uslugu.

Huawei je pozicionirao Harmony kao “all-in-one” platformu, koja će programerima softvera omogućiti da naprave jednu aplikaciju koja će se pokretati na svim uređajima te kompanije. Kevin Ho je rekao da u ovom trenutku kineski gigant ne planira da pusti u prodaju buduće uređaje koji rade na operativnom sistemu Harmony, koji je trenutno predstavljen samo na pametnim televizorima: Huawei Vision, Honor Vision i Honor Vision Pro.

Američka zabrana nametnuta Huaweiju deo je oštrog trgovinskog spora između Sjedinjenih Država i Kine, pri čemu su obje strane nametnule višemilionske tarife jedna drugoj.

Trgovinski spor zatresao je tržišta širom sveta i uticao na globalnu ekonomiju. Predsjednik SAD Donald Tramp nazvao je kompaniju Huawei pretnjom po nacionalnu bezbjednost SAD, tvrdeći da ona koristi svoje uređaje za špijuniranje kupaca na zahtjev kineskih vlasti.

Peking i Huawei su negirali takve optužbe.

Izvor: BIGportal/B92

Danas objavljeno

Lov na „skriveno“ morsko blago podvodnim dronovima

Vanja A

Kad već nema grafika za gejmere, mogu i one za profesionalce

Vanja A

Kineski proizvođač električnih automobila će kreirati i vrhunske telefone

Zeljka

Ostavite komentar