Novi Opel Zafira-e: Ekskluzivna putovanja bez emisije štetnih gasova - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Novi Opel Zafira-e: Ekskluzivna putovanja bez emisije štetnih gasova

Opel nastavlja elektrifikaciju svog asortimana sa električnom, vodećom varijantom Zafira Life, referentnim standardom za putnička vozila sa više sjedišta.

Ima do devet sedišta i dostupna je u tri dužine, nova Zafira-e Life odlikuje se svim prednostima nemačkog brenda. Pored toga, većina verzija modela Zafira-e Life manja je od 1,90 metara i zbog toga može pristupiti tipičnim podzemnim garažama, važnim za hotele.

Jedinstvena opcija priključka za prikolice omogućava Zafira-e Life da vuče prikolice maksimalnog kapaciteta 1.000 kg.

Sa snagom od 100kW (136ks) and 260Nm maksimalnog obrtnog momenta od elektro-motora, Zafira-e Life nudi veće performance nego ostala MPV vozila.

Elektronski ograničena maksimalna brzina na 130km/h omogućava kruziranje na autoputu ne smanjujući električni domet.

Kupci mogu izabrati između dve verzije litijum-jonske baterije, u zavisnosti od njihovih potreba: sa 75kWh2 najboljim dometom do čak 330 kilometara(idealno za velike porodice)

Ili 50kWh i domet do 230km, oba po WLTP1 standardu.

Photo: Opel

Baterije se sastoje od 18 i 27 modula. Upakovana ispod prtljažnika gde ne pravi pravi problem u veličini gepeka, baterija dodatno spušta težište, što doprinosi boljoj stabilnosti u krivinama i protiv vetra, a istovremeno putovanje čini ugodnijim.

Sofisticirani regenerativni sistem kočenja, koji vraća energiju proizvedenu pri kočenju ili usporavanju, dodatno povećava efikasnost.

Punjenje Zafira-e Life je jednostavno, ide preko zidne kutije, brzog punjenja ili kabla za punjenje iz kućne utičnice ako je potrebno, svaka Zafira-e Life spremna je za razne mogućnosti punjenja, pošto se punjači mogu naći maltene svuda.

Korišćenjem 100kW jednosmerne struje potrebno je oko 30 minuta da baterija od 50kWh bude napunjena do 80% (oko 45 minuta za bateriju od 75kWh). Opel nudi ugrađene punjače koji osiguravaju da je vreme provedeno na priključku što kraće i da baterija (pokrivena osmogodišnjim / 160.000km garancijom) ima dug vek.

Zafira-e Life u zavisnosti od tržišta i infrastrukture sadrži trofazni 11kW ili jednofazni 7,4kW ugrađeni punjač.

Photo: Opel

Da bi upotreba bila još praktičnija, “OpelConnect”“myOpel” app i „Free2Move Usluge“ – brend mobilnosti Groupe PSA – nude posebna rešenja za sva Opel električna vozila, uključujući i Zafira-e Life. Usluge su dostupne putem aplikacija.

Funkcija „Napuni moj automobil“ iz aplikacije “Free2Move Usluge” omogućava pristup više od 160.000 punjačkih mesta u celoj Evropi, uključujući plaćanje. Da bi kupci još lakše izabrali pravo mesto punjenja, aplikacija “Free2Move usluge” vrši selekciju na osnovu udaljenosti do mesta punjenja, brzine punjenja i trenutne cene punjenja.

Zahvaljujući funkcijama daljinskog upravljanja „OpelConnect“, kupci mogu pomoću svojih pametnih telefona da provere stanje napunjenosti ili upotrebu klima uređaja i vreme punjenja. Pored toga, portfolio „OpelConnect“ se kreće od eCall poziva i kvarova do brojnih drugih servisa, poput statusa vozila i informacija. LIVE Navigation3 pruža informacije o saobraćaju na mreži u realnom vremenu.

Photo: Opel

Novi potpuno električni Opel MPV sadrži brojne sisteme za pomoć vozaču. Kamera i radar prate deo ispred vozila. Sistem čak prepoznaje pešake koji prelaze put i može pokrenuti manevar kočenja u nuždi pri brzinama do 30 km/h.

Adaptivni tempomat prilagođava brzinu brzini vozila ispred, automatski usporava i po potrebi može smanjiti brzinu na 20 km/h. Upozorenje za pomoć u traci i pospanost upozoravaju vozače da li su proveli previše vremena za volanom i da li im treba pauza.

Farovi se automatski prilagođavaju kratkom ili dugom svetlu, system se uključuje iznad 25 km/h. Takođe jedinstven u ovom tržišnom segmentu je glavni ekran koji pokazuje brzinu, udaljenost do prethodnog vozila i navigaciju.

Ultrazvučni senzori na prednjem i zadnjem braniku upozoravaju vozača na prepreke prilikom parkiranja. Slika sa kamere za gledanje unazad pojavljuje se na unutrašnjem ogledalu ili 7.0 inčnom ekranu, sa 180 stepeni vidljivosti iz ptičje perspektive.

Veliki ekran osetljiv na dodir dolazi sa multimedijskim sistemom i navigacijom. Oba sistema imaju aplikacije putem Apple CarPlay i Android Auto. Zahvaljujući „OpelConnect-u“, navigacioni sistem uključuje informacije o saobraćaju u stvarnom vremenu za najnovije stanje na putevima. Moćan zvučni sistem je dostupan u svim nivoima opreme. U vrhunskoj verziji, putnici uživaju u prvoklasnoj akustici sa deset zvučnika.

Nova Zafira-e Life bez emisije predstavlja izuzetno atraktivnu ponudu za ekološki orijentisane kupce i zahtevne poslovne korisnike. Rezervacije bi trebalo da budu otvorene ovog leta.

Izvor: B92

Danas objavljeno

Škoda Octavia najčešće kraden automobil u 2021.

Vanja A

Dolazak Tesle Cybetrucka ponovo odložen

Vanja A

Tesla Model 3 najprodavaniji EV u Europi uz značajan pad tržišnog udjela VW Golfa

Vanja A

Ostavite komentar