Novi nacistički ispad iz Hrvatske: Ministar traži da Austrija vrati ustaški grb u Blajburgu - BIGportal.ba
Region Vijesti

Novi nacistički ispad iz Hrvatske: Ministar traži da Austrija vrati ustaški grb u Blajburgu

Hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman tokom posete Beču apelovao je na austrijsku izvršnu vlast, prenose “Novosti”.

On je zatražio da Austrija pomogne u nastojanjima za vraćanje ustaškog grba (sa prvim belim poljem) u Blajburgu.

“Mi znamo da je to pitanje savezne zemlje i lokalnih vlasti, ali sam svejedno ipak apelovao na izvršnu vlast da pomogne u nastojanjima kako bi se taj grb vratio, tako da se pojasni da je to istorijski grb i da ga ne treba dovoditi u vezu s režimom za vreme Drugog svetskog rata”, rekao je Grlić Radman, prenose “Novosti”.

Kako dalje navodi ovaj medij, Grlić Radman je prećutao da je u Blajburgu, na mestu gde se Hrvati i danas klanjaju likvidiranim ustašama, nalazio ustaški grb sa prvim belim poljem.

Vlasti austrijske savezne pokrajine Koruške sklonile su ove godine ustaški grb sa spomenika u Blajburgu. Grb je bio postavljen na tabli na kojoj na hrvatskom i nemačkom jeziku piše ”u čast i slavu poginuloj hrvatskoj vojsci”.

Tabla je inače u vlasništvu Počasnog blajburškog voda, koji je i vlasnik zemljišta gde se svake godine održavala komemoracija, koju su Austrijanci nazivali i najvećim fašističkim skupom u Evropi.

Danas objavljeno

Otvaramo tri predmeta u vezi Andree Dorić!

M.

U Srpskoj preminule četiri osobe, 128 novozaraženih

M.

Horor za bh. odbojkašice: Spavamo u podrumu, bravo mi…

Vanja A

Ostavite komentar