13. Jula 2019.

Novi most na Savi rasteretiće život u Gradiški

Big Portal

Preko Međunarodnog graničnog prelaza Gradiška, koji se nalazi u samom gradu, na teritoriji BiH, dnevno prođe oko 16.400 ljudi i 8.100 vozila, što samo potvrđuje koliko je važno da što prije bude izgrađen novi most na Savi.

Čak 40,1 odsto teretnih vozila u graničnom drumskom saobraćaju je tokom prošle godine koristilo ovaj granični prelaz.

– Preko Međunarodnog graničnog prelaza Gradiška u prošloj godini evidentiran je prelazak nešto više od 3,8 miliona putnika i oko 1,6 miliona automobila – kaže za Srpskainfo Radovan Samardžija, načelnik kabineta direktora Granične policije BiH.

Osim toga, usluge ovog prelaza koristilo je 203.148 teretnih vozila, 29.943 autobusa i 11.245 motora.

Gužve na ovom prelazu su stalna pojava, naročito za vrijeme praznika i godišnjih odmora, a proteklog mjeseca čekalo se i po dva sata u redu. Osim toga, ovaj granični prelaz na ulazu u Bosnu i Hercegovinu je svojevrsno usko grlo jer se radi o malom prelazu namijenjenom za putnički i sav teretni saobraćaj.

Stari most u Gradiški

Ulazak iz pravca Hrvatske je preko željeznog uskog mosta na kojem su svakodnevne kolone šlepera zbog čega bude blokirana jedna traka. Kada se pređe prelaz i uđe u BiH, prolazi se gradskim ulicama.

Ovaj problem konačno bi trebalo da bude riješen najverovatnije u naredne dvije i po godine.

“Autoputevi Republike Srpske” očekuju poziv iz “Hrvatskih cesta” na potpisivanje ugovora za gradnju mosta na Savi kod Gradiške . Izvođač radova je izabran, a to je konzorcijum “Integral inženjering” a.d. Laktaši, “Đuro Đaković Montaža” d.o.o. Slavonski Brod i “Zagreb – Montaža” d.o.o. Zagreb. Period žalbe je završen i, kako saznajemo, niko se nije žalio.

Informacije o ovom značajnom projektu zanimale su i narodnog poslanika Denisa Šulića. Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić mu je odgovorio da se početak radova očekuje do kraja ljeta.

Vrijednost mosta je oko 30 miliona evra. Republika Srpska će platiti polovinu iznosa za most dužine 463 metra, koji treba da bude izgrađen u roku od 30 mjeseci od početka radova.

Podsjećamo da je za ovaj most BiH još ranije dobila grant Evropske unije od 6,8 miliona evra. Dakle, novi most znači i novi savremeni granični prelaz između BiH i Hrvatske. Taj most počeće na teritoriji Republike Srpske na lokaciji gdje se trenutno završava autoput Banjaluka – Gradiška. Ovaj autoput završen je 2012. godine i već sedam godina nije u potpunosti funkcionalan upravo zbog nedostatka novog mosta.

Ipak, uskoro će gužve na postojećem graničnom prelazu da budu malo smanjene, jer se očekuje preseljenje carinskog terminala na novu lokaciju u Čatarnji kod Gradiške. Gradnja ovog modernog carinskog terminala po evropskim standardima trajala je 19 mjeseci i koštala je 24 miliona konvertibilnih maraka. Takođe, i ovaj carinski terminal biće u punoj funkciji kada bude izgrađen most.

Most u Svilaju na jesen

Na jesen je predviđeno da most na Savi u Svilaju, takođe na granici između BiH i Hrvatske, bude pušten za sobraćaj. Ugovor o izgradnji potpisan je polovinom jula 2016, čija je vrijednost 53,8 miliona KM.

Ovaj most je spona autoputa na Koridoru 5C između BiH i Hrvatske, odnosno dionica autoputa u Hrvatskoj: Sredanci – granica BiH i dionica autoputa u BiH Odžak – granica Hrvatske.

Inače, most je, po ugovoru, trebalo da bude završen prošle godine.

Srpskainfo, autor: Tijana Grujić

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare