26. Septembra 2021.

Novi mikro električni automobil stiže iz Izraela i košta 12.500 evra

Big Portal

City Transformer je još jedan u nizu startapova koji pokušava da odgovori na pitanje kako će izgledati individualni prevoz u gradovima budućnosti.

Kompanija iz Izraela razvila je ovaj mali električni jednosed dužine 2,5 m, koji nosi jednostavnu oznaki CT1.

 
Foto: Profimedia/Ferrari Press Agency/City Transformer

Dizajneri su pošli od premise da vozilo treba da ima što manju bazu, kako bi zauzimalo što manje dragocenog parking prostora u centrima velikih gradova, a da istovremeno bude dovoljno stabilno u vožnji, s obzirom da ima visok profil.

Rešenje su našli u mehaničkoj osnovi koja po potrebi može da menja svoju širinu. Naime, širina iznosi 140 cm u režimu za vožnju, dak se za potrebe parkiranja automobil sužava na svega 100 cm, tako što se točkovi uvuku u karoseriju.

 
Foto: Profimedia/Ferrari Press Agency/City Transformer

CT1 za kretanje koristi dva mala elektromotora od po 10 KS, koji su smešteni u zadnjim točkovima, pa je ukupna snaga pogonskog sistema 20 KS.

Kada su točkovi maksimalno izvučeni, auto može da razvije brzinu od 90 km/h, a parking režimu vožnje, sa uvučenim točkovima, maksimalna brzina je 40 km/h.

 
Foto: Profimedia/Ferrari Press Agency/City Transformer

Pogonska baterija nalazi se u podu vozila, a proizvođač procenjuje da je autonomija u vožnji ovog automobila između 120 i 180 km. Na brzom punjaču, baterija se za 30 minuta može dopuniti do 80% svog kapaciteta.

City Transformer je već otvorio knjigu narudžbina za CT1 čija cena – ukoliko se auto sada rezerviše – iznosi 12.500 evra. Zainteresovani kupci treba da uplate depozit od 150 evra, koji će im biti vraćen ako se u međuvremenu predomisle.

Inače, ako bi se ovaj automobil našao na našem tržištu, uz ovu cenu i uračunatu subvenciju koja u Srbiji za potpuno električna vozila iznosi 5.000 evra, on bi vas koštao svega 7.500 evra.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare