Novi komesar za proširenje je Orbanov trijumf nad EU - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Novi komesar za proširenje je Orbanov trijumf nad EU

Diplomatski trijumf za nacionalnokonzervativnog mađarskog premijera Viktora Orbana: njegov bivši ministar pravde Laslo Tročanj sada preuzima jednu od ključnih funkcija u novoj Evropskoj komisiji.

Sa svojim posljednjim komesarom EU mađarski premijer nije imamo mnogo sreće: Tibor Navračič, pripadnik stare garde u partiji Fides Viktora Orbana i čovjek umjerenih tonova, kao komesar za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport stalno se oprezno distancirao od Orbanovskog iliberalizma. Indirektno, ali jasno, naglašavao je da je prije svega u obavezi prema institucijama EU i zadacima koje obavlja kao član Evropske komisije.

Ovaj put je Viktor Orban išao na sigurno: mađarska vlada nominovala je bivšeg ministra pravde Lasla Tročanja za funkciju komesara EU. Čovjeka koji važi kao neograničeno lojalan Orbanu. Mađarska je dobila i jednu od u javnosti vrlo važnih funkcija, naime, onu koja je nadležna za proširenje i susjedsku politiku EU.

Za Viktora Orbana to je jedan od najvećih diplomatskih uspjeha proteklih godina i gotovo trijumf nad EU – jer, Mađarska je suočena sa postupkom po članu sedam o poštovanju principa pravne države u EU. Osim toga, članstvo Fidesa u Evropskoj narodnoj partiji je na proljeće suspendovano do daljnjeg.

Nepoznat u inostranstvu

Sada je Tročanj komesar EU za proširenje. U inostranstvu je taj 63-godišnji pravnik dosad bio gotovo neispisan list. I u Mađarskoj šira javnost do njegovog imenovanja za ministra pravde gotovo da nije ni čula za njega. On je odavno jedan od izrazitih nacionalno-konzervativnih pripadnika Orbanovih kadrovskih rezervi. Specijalista za uporedno ustavno pravo i pravna pitanje evropske integracije je u prvoj Orbanovoj vladi od 1998. do 2002. ostvario karijeru kao diplomata i ambasador u Briselu, a kasnije je postao sudija Ustavnog suda. Nikada nije njegovao velike političke ambicije.

Tročanj ne spada u jastrebove Orbanovog sistema i uvijek trezveno argumentuje. No, ne ostavlja mjesta sumnjama kada je riječ o njegovim pozicijama. Kada je imenovan za ministra pravde, rekao je, na primjer, da aktuelna pravna filozofija na kraju 20. vijeka naglašava prednost individualnih osnovnih prava. Ali i da postoji postupanje koje daje značaj interesima zajednice, te da on smatra da je važno harmonizovati individualne i društvene interese. U praksi se pobrinuo da mađarsko sporno azilno zakonodavstvo, zakoni protiv nevladinih organizacija, Lex CEU ili paket „Stop Sorošu“ budu do izvjesne mjere pravno koherentni.

Mađarska vlada: novo vođstvo u Briselu treba za zaustavi imigraciju

Na pozadini svega toga se rađa pitanje koliko će Tročanj biti lojalan Briselu. Bar za mađarsku vladu, odgovor na to pitanje se zna: od novog briselskog vođstva se očekuje da zaustavi doseljavanje i brani Evropu sačinjenu od država kao i hrišćansku kulturu, kako je to vlada naglasila u jednoj izjavi. Za te vrijednosti se bori i Tročanj.

Mimo svega toga, funkcija komesara za proširenje ima dodatan značaj za Orbana. Mađarska se odavno zalaže za brzu integraciju država Zapadnog Balkana, među njima prije svega Srbije i Crne Gore. Orban gaji dobre odnose sa vodećim autokratskim političarima kao što su Aleksandar Vučić ili Milo Đukanović. Bivšem makedonskom autokrati Nikoli Gruevskom, koji se prošle godine bjekstvom spasao od zatvorske kazne, Mađarska je dala azil.

Kalkulacija mađarskog premijera je sljedeća: što prije Evropskoj uniji pristupe Srbija i Crna Gora, tim više će ojačati i njegove pozicije i pozicije drugih zemalja Višegradske grupe – Poljske, Češke i Slovačke. Zato od Tročanja jedno ne treba očekivati; da tematizuje velike deficite na planu demokratije i pravne države u regionu zapadnog Balkana.

DW

Danas objavljeno

U Salcburgu protestovalo 3.500 protivnika korona mjera

M.

SZO: Ne zna se da li je omikron opasniji soj

M.

Začepljeni odvodi na Starčevici, izlile se otpadne vode u Priječanima, poplavljena dvorišta u Dragočaju

M.

Ostavite komentar