Novi kancelar – nova limuzina: U čemu će se voziti Olaf Šolc - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Novi kancelar – nova limuzina: U čemu će se voziti Olaf Šolc

Mercedes-Benz S 680 Guard pun je naziv novog blindiranog automobila koji njemačke porezne obveznike košta najmanje 547.400 evra.

Nemački kancelar Olaf Šolc dobiće novi službeni automobil i to sa posebnom zaštitom.

Mercedes-Benz S 680 Guard pun je naziv blindiranog automobila koji nemačke porezne obveznike košta najmanje 547.400 evra.

Inače, ovaj model nije pravljen isključivo za Šolca, kao što je to slučaj sa nekim sličnim državničkim limuzinama, poput one koju koristi američki predsednik. Vozilo je dostupno je svima onima koji ga mogu priuštiti.

Foto: Mercedes promo

Za “običnu” S klasu potrebno je 50 sati rada, a za Guard – 50 dana! Sve počinje konstruisanjem “kaveza” od specijalnog čelika, ugljeničnih vlakana i stakla laminiranog neprobojnom folijom debljine deset centimetara.

Potom se na vozilo montira fabrička karoserija. Rezultat zadovoljava najviše standarde: državni inspektori ispalili iz automatske puške preko 300 hitaca na limuzinu i detonirali 12 kilograma plastičnog eksploziva pored nje pre nego što su joj dali sertifikat VR10.

Uz balističku zaštitu, ova S klasa ima i gume otporne na bušenje, automatski aparat za gašenje požara i sistem komprimovanog vazduha koji može da spreči ulazak otrovnih gasova.

Foto: Mercedes promo

Ideja je bila zadržati produkcijski oblik jer većinu ovakvih vozila Mercedes prodaje kupcima koji su u opasnosti, poput šefova država, ali žele ostati neprimećeni od strane javnosti.

Mercedes je Guardu dodelio najveći i najsnažniji motor u ponudi – 6.0 V12 sa 450 kW/612 KS, koji razvija maksimalnih 830 Nm.

U proseku troši 19,5 litara benzina (emisija CO2 442 g/km).

Dok standardna S klasa postiže elektronski limitiranih 250 km/h, Guard stiže “jedva” do 190 km/h, ali sa 4,3 tone mase to je i razumljivo.

Zbog povećane mase, gomile tehnologije i naglašenog podupravljanja u krivinama, Mercedes nudi kupcima poseban kurs vožnje za ovaj model.

B92.

Danas objavljeno

Seul dobio prvi samovozeći autobus

Zeljka

Zenvo TSR-GT je danski hiperautomobil s 1.360 KS

Zeljka

Vozite na rezervi? Nemojte

Zeljka

Ostavite komentar