20. Septembra 2020.

Novi izvještaj Svjetske banke otkriva šta nas čeka u budućnosti

Big Portal

Podaci su to do kojih je došla Svjetska banka u sklopu najnovijeg izdanja Indeksa ljudskog kapitala (HCI), koji je predstavljen prije nekoliko dana. Ovim indeksom se, podsjećamo, mjeri količina ljudskog kapitala koja se očekuje da će dijete rođeno danas steći do 18. godine života, a Svjetska banka ga je prvi put objavila 2018. godine.

Najnoviji rezultati, odnosno HCI za 2020. godinu odnose se na stanje u zemljama prije pandemije virusa korona.

U tom izvještaju konstatuje se, takođe, da u BiH dijete koje se počne školovati sa četiri godine može očekivati da do 18. rođendana završi 11,7 godina škole. Međutim, uzimajući u obzir koliko dijete stvarno nauči, to je otprilike samo 7,8 godina efektivnog školovanja, podaci su iz ovog izvještaja.

Tako učenici u Bosni i Hercegovini ostvaruju i 416 bodova na skali gdje 625 predstavlja napredno postignuće, a 300 minimalno.

Istovremeno, kada je u pitanju zdravlje, konstatuje se da širom BiH 91 odsto 15-ogodišnjaka doživi 60. godinu. Ova statistika je mjerilo niza zdravstvenih rizika s kojima će se današnje dijete suočiti kao odrasla osoba pod određenim uslovima.

Takođe, 91 od 100 djece u BiH nije zaostalo u rastu, dok njih 9 od 100 to jeste, pa su time u riziku od pojave kognitivnih i fizičkih ograničenja, koja mogu ostati cijeli život.

To sve ukupno govori da će dijete rođeno danas u BiH, kad odraste, ostvariti 58 procenata produktivnosti u odnosu na produktivnost koju bi moglo ostvariti uz potpuno obrazovanje i puno zdravlje.

Indeks ljudskog kapitala Svjetske banke, naime, sagledava put djeteta od rođenja do 18. godine života u kritičnim aspektima, kao što su preživljavanje, od rođenja do 5. godine, očekivane godine osnovnog i srednjeg obrazovanja prilagođene za kvalitet, zaostajanje djeteta u rastu, te stope preživljavanja odraslih.

SrpskaInfo

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare