Novi izbori na KiM? - BIGportal.ba
Region Vijesti

Novi izbori na KiM?

Nova dešavanja na Kosovu mogla bi otežati formiranje parlamentarne većine i nove vlade, a možda i dovesti do novih izbora, piše prištinska Koha.

Ulazak koalicije Inicijative i Alijanse za novo Kosovo u kosovski parlament i smanjenje broja poslanika dvema vodećim stranakama – Pokretu Samoopredeljenje i Demokratskom savezu Kosova, predstavljaju nove okolnosti.

Pozivajući se na tumačenje prištinskih analitičara, Koha pše da bi u takvoj političkoj situaciji nova vlast mogla biti formirana samo sa učešćem manjinskih stranaka, sa koalicijom kojom rukovode Fatmir Ljimaj i Bedžet Pacoli, ali se ne isključuje ni mogućnost ponavljanja vanrednih parlamentarnih izbora.

Prema konačnim rezultatima koje je objavila Centralna izborna komisija, Pokret Samoopredeljenje ima 32 poslanika, a DSK 29, što bi im omogućilo formiranje vlade.

Međutim, juče je Vrhovni sud odlučio da se u konačni rezultati izbora 6. oktobra ne uključuju glasovi iz centralne Srbije, što je omogućilo koaliciji s Ljimajem i Pacolijem na čelu da u parlament uđu sa šest poslaničkih mesta.

Ulazak ove koalicije u parlament je najviše koštao Samoopredeljenje i DSK, koji već neko vreme usaglašavaju program rada buduće vlade.

S manjim brojem poslanika Samopredeljenje i DSK neće moći da formiraju vladu samostalno, pa će im biti potrebna podrška manjinskih stranaka, kaže analitičar Ramuš Tahiri za Kosova pres.

Prema njegovom tumačenju, ulazak koalicije Inicijativa – Alijansa za novo Kosovo u parlament predstavlja “nepremostiv kamen spoticanja” za formiranje nove vlade.

Stoga su, ističe, šanse da na kosovskoj teritoriji budu održani novi vanredni parlamentarni izbori veoma velike.

„Trenutno je velika verovatnoća da će Kosovo ponovo izaći na birališta, ali će o tome odlučiti političke stranke. Moramo biti uvereni da će ovi rezultati biti prihvaćeni, ali se može dogoditi da, pošto je bilo toliko kršenja izbornog procesa, političke stranke ne prihvate izborni rezultat i odbiju da potvrde mandate…”, rekao je Tairi.

I analitičar Dardan Veljija ne isključuje mogućnost da nove okolnosti mogu otežati formiranje buduće kosovske vlade, ali istovremeno sugeriše Kurtiju da, ako želi da se bori protiv korupcije, ne treba novu vlast da formira s partijama iz prethodne vlasti.

Izvor: Tanjug

Danas objavljeno

Oglasio se Vučić nakon pregovora u Briselu

M.

Erdoan: Niko ne želi novi Černobilj

M.

Mir sa Rusima? Zelenski: Ništa dok…

M.

Ostavite komentar