Novi iPad stiže sa A13 Bionic čipom, iPad Mini ima 5G podršku - BIGportal.ba
Mobilni svijet Tehnologija

Novi iPad stiže sa A13 Bionic čipom, iPad Mini ima 5G podršku

Apple je danas održao događaj tokom kojeg je kompanija predstavila pregršt novih proizvoda, uključujući i novi iPad i iPad Mini.

Standardni iPad predstavlja devetu generaciju iPad tableta, koji je prvi put predstavljen još 2010. godine. Novi tablet implementira novi procesor, pod nazivom A13 Bionic. Pored toga, tu je nova 12MP prednja kamera, koja podržava Center Stage funkciju, koja je prošle godine debitovala na iPad Pro modelu.

Ostatak karakteristika devete generacije iPad-a izgleda poznato svima koji su upoznati sa ovim uređajem tokom poslednjih godina – isti home taster, okviri i jedna kamera na poleđini. Novi iPad zadržava podršku za širok spektar dodataka, uključujući i Apple Pencil prve generacije.

Prema navodima Apple-a, novi iPad ima za 20% brži CPU, GPU i Neural Engine, a šest puta je brži od vodećih Android tableta na tržištu. Ekran od 10.2 inča je iste veličine i rezolucije kao ranije, ali sada podržava True Tone funkciju koja automatski podešava temperaturu boja ekrana u odnosu na ambijentalno osvetljenje.

Najnoviji iPad stiže uz iPadOS 15 i uključuje poboljšanja za iPad-ov početni ekran, organizovanje aplikacija i multitasking funkcije.

Ove godine, Apple će nuditi osnovni iPad u 64GB kapacitetu, sa cenom od 329 dolara. Tablet će biti dostupan u srebrnoj i space grey boji, od 14. septembra.


Kada je u pitanju novi iPad Mini, tablet karakteriše novo kućište sa tanjim okvirima i zaobljenim ivicama. Novitet je da iPad Mini 6 sada ima veći, 8.3-inčni displej (naspram 7.9-inčnog ekrana koji je imao prethodni model).

iPad Mini je Apple-ov najmanji tablet, čak i sa povećanim dimenzijama, a podržava Liquid Retina displej. S prednje strane se nalazi nova 12MP ultraširoka kamera sa podrškom za Center Stage funkciju. Nadogradnju je dobila i kamera na poleđini.

Apple obećava da iPad Mini isporučuje za do 40 procenata brži CPU i do 80% brži GPU. Tablet ima USB-C port, podršku za 5G sa brzinama preuzimanja do 3.5 gigabita u sekundi i podržava Apple Pencil druge generacije.

Apple iPad Mini je dostupan po ceni od 499 dolara.

Izvor: The Verge

Danas objavljeno

Video igre na koje treba obratiti pažnju u oktobru

Vanja A

Da li vještačka inteligencija već bolje čita sa usana od ljudi?

Vanja A

Twitter nagoveštava kako će izgledati opcija izmijene tvitova

V.R.

Ostavite komentar