Novi Grad: Protest zbog radioaktivnog otpada - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Novi Grad: Protest zbog radioaktivnog otpada

U Novom Gradu od 11 časova počinje protest građana zbog namjera Hrvatske da izgradi odlagalište radioaktivnog otpada na obližnjoj Trgovskoj gori.

Protestu na Trgu Mladena Oljače bi, između ostalih, trebalo da prisustvuje ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić, premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić i predsjednik Skupštine kantona Agan Bunić.

Očekuje se i dolazak načelnika opština i građana iz lokalnih zajednica na čijem je području Park prirode “Una”, kao i iz grada Prijedora, te predstavnika nevladinih organizacija iz Lukavca i Tuzle.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača izjavio je uoči skupa da je važno što će sa protesta iz ovog grada biti poslata zajednička poruka onih koji su na bilo koji način ugroženi usljed namjera Hrvatske da u neposrednoj blizini ove opštine odlaže radioaktivni otpad.

Drljača je ocijenio da je priča o odlaganju radioaktivnog otpada iz Nuklearne elektrane “Krško” došla do epiloga, budući da je za ponedjeljak, 30. septembar, zakazan sastanak resornih ministara Slovenije i Hrvatske u vezi sa dogovorom oko zajedničkog odlagališta na lokaciji Vrbina.

– Važno je da se okupimo na protestu i kažemo da ne želimo da to bude u našem dvorištu. Važno nam je što su ovaj skup podržali svi koji su na neki način ugroženi – rekao je Drljača.

Protestno okupljanje počinje u 11 časova na Trgu Mladena Oljače, gdje su planirana kraća obraćanja. Protestna šetnja planirna je od 12 do 12.30 časova.

Tokom protestne šetnje biće obustavljen saobraćaj na magistalnom putu M-4, u dijelu od raskrsnice ulica Miće Šurlana i Mladena Stojanovića do raskrsnice ulica Mladena Stojanovića i Njegoševe, te od Ulice Njegoševe do graničnog prelaza.

Saobraćaj će u toku obustave biti preusmjeren i posebno regulisan.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad odlaže na Trgovskoj gori u neposrednoj blizini Novog Grada i svega 900 metara od zaštićenog područja – Parka prirode “Una”, čime bi bilo ugroženo oko 300 000 stanovnika u slivu ove rijeke.

AGENCIJE

Danas objavljeno

Zemljotres u Baniji; epicentar kod Petrinje

M.

Srbi su u Sarajevu najmanje od 14. vijeka, različitosti treba da spajaju

M.

Zahtjev za hitno povlačenje konzula Admira Atovića

M.

Ostavite komentar