Novi Egzoskelet pretvara se u motorizovani skuter - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Novi Egzoskelet pretvara se u motorizovani skuter

Ovo je delo Atouna, ćerke firme japanskog Panasonika, koji su se dosetili futurističkog egzoskeletona, koji može da se transformiše u pokretno mini vozilo.

Odelo, zvano Koma 1.5 je dizajnirano da omogući nosiocu da podigne teške predmete, dok se uz to kotrlja kroz relativno ravan teren, poput fabrike ili skladišta – i to, kao što je i očigledno, može da radi sa stilom.

U Bagi modu, nosilac odela može da stane na dve male platforme i da se odveze, u stilu dvonožnog električnog skutera.

U modu kretanja “Na dve noge”, poređenja radi, nosilac može da koristi odelo da se penje ili silazi niz stepenice, kao što se vidi iz priloženog videa.

Prema informacijama sa zvanične strane proizvođača, ovaj robotski egzoskeleton može da automatski detektuje i izbegne prepreke.

U videu, hodanje gore – dole, izgleda pomalo nespretno, a čini se i da prelaz sa hodanja na kotrljanje ne izgleda glatko. Međutim, s obzirom na uglavnom glatke površine koje radnici moraju da prelaze u skladištima, stavljanje na točkove ima smisla.

Nejasno je da li Atoun planira da odelo uvede u proizvodnju – trenutno je na web stranici navedeno kao “u razvoju“. Ukoliko pak i kada bude uvedeno, sigurno će taj egzoskelet uneti novu dimenziju zanimljivosti u radu u fabrici ili skladištu.

Danas objavljeno

Čuvajte se ako preuzimate MSI Afterburner, zaražen je crypto virusom

Zeljka

Na prodaju telefonski brojevi gotovo 500 miliona WhatsApp korisnika širom svijeta

Zeljka

Stižu prve informacije o PlayStation 6 konzoli

Zeljka

Ostavite komentar