Novi dom za Pedington plišane mede donijete kraljici Elizabeti - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Novi dom za Pedington plišane mede donijete kraljici Elizabeti

Plišani medvedić Pedington nije samo filmski hit. Postao je simbol ljubavi najmlađih za kraljicu Elizabetu Drugu. Kraljica-pratilja Kamila našla je novi dom za hiljade Pedington plišanih meda, koje su građani ostavljali u znak sećanja na pokojnu Elizabetu Drugu.

Pre nešto više od dva meseca prostor ispred i oko Vestminsterske opatije – Parlamentarni trg – bio je centar sveta, jer se upravo tu odigravala sahrana kraljice Elizabete Druge.

Istovremeno, milioni Britanaca, ali i turista, koji su dolazili iz svih delova sveta, ostavljali su u parkovima i duž ograda kraljevskih rezidencija cveće, poruke, ali i plišane medvediće Pedingtone.

Naslednica i snaja kraljice Elizabete Druge, kraljica-pratilja Kamila, rešila je da medvediće, kojih ima na hiljade, vrati onima, kojima su najpotrebniji.

Padington na putu do najmlađih

Medvedići su profesionalno očišćeni. Krenuli su na putovanje od kuće Klarens, gde kraljevski par živi, preko Trafalgar skvera sve do onih najmlađih.

Sama kraljica-pratilja Kamila uručila ih je tokom piknika sa Pedington medvedićima deci u istočnom Londonu, koji je poslovično simbol kako imigranata, tako i britanskog otpora nacizmu.

Uz nju su bili i glumci iz filmske serije o Pedington medvediću Madlin Haris i Hju Bonavil, koji igraju članove porodice Braun sa kojom popularni plišani meda živi.

„To je divna inicijativa. Ova nalepnica sve govori: ‘Ovaj posebni plišani meda ostavljen je u kraljevskoj rezidenciji u znak sećanja na njeno kraljevsko veličanstvo kraljicu Elizabetu Drugu u septembru 2022. godine. Na poleđini piše: ‘Molim vas, vodite računa o ovom medvediću!’ uz potpis njenog veličanstva kraljice-pratilje.’ Deca, koja su danas dobila medvediće, možda neće odmah shvatiti njihov značaj, ali imati ih u krevetiću u godinama pred nama, biće nešto sasvim posebno“, ocenjuje glumac Hju Bonavil, publici poznat i kao lord Grantam u seriji Dauntonska opatija.

Deca su uživala u pričama i sendvičima sa marmeladom poput onog koga je kraljica Elizabeta Druga izvadila iz tašne i pokazala filmskom medvediću Pedingtonu u skeču, koji je obeležio proslavu njenog Platinastog jubileja samo nekoliko meseci pre smrti.

„Ko može da zaboravi skeč u kojem je njeno pokojno kraljevsko veličanstvo učestvovala sa tolikom radošću? Ideja da se skečom spoje ta dva simbola dobrote, u slučaju pokojne kraljice, osećaja za dužnost tokom više od sedamdeset godina, i medvedića, koji svima pruža prijateljsku ruku. Predivno je to što je skeč prerastao u simbol u vreme njene smrti“, podseća Bonavil.

Dobrotvorno društvo „Barnardos“, čiji je kraljica Kamila pokrovitelj već šest godina, razdeliće medvediće deci širom Britanije.

Danas objavljeno

Brazilska mornarica potopila nosač-aviona, hiljade tona azbesta i otrovnih materija otišlo u more

Zeljka

Čelnik Samsunga ćerki dao pametni telefon tek kada je napunila 11 godina

Zeljka

Datumi koje pamti Malme: o jednom ubici, dželatu, mostu, Zlatanu…

Zeljka

Ostavite komentar