Novi dogovor o vakcinama; lideri EU poručili: "Hitna primjena" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Novi dogovor o vakcinama; lideri EU poručili: “Hitna primjena”

Lideri EU su se na sastanku Saveta Evrope dogovorili da je primena buster doza “hitno” potrebna i da je od “ključnog” značaja kako bi se suzbio koronavirus.

Lideri su takođe naglasili, imajući u vidu predstojeću sezonu praznika, značaj koordinacije aktivnosti kako bi se izbegla konfuzija među 27 zemalja članica i obezbedilo da kovid 19 sertifikati nastave da garantuju nesmetana putovanja, prenosi AP.

U zaključcima samita lideri okupljeni u Briselu insistiraju na potrebi harmonizovanog pristupa kako bi se izbegla ograničenja slobodnog kretanja između zemalja članica ili ometalo putovanje u EU.

Alarmantan porast broja slučajeva korone već je, međutim, podstakao mnoge evropske vlade da primene nove restrikcije i mere proteklih nedelja, navodi AP.

Prema rečima predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen očekuje se da će omikron biti dominantna varijanta koronavirusa do sredine januara u EU.

Ona je istakla da je Unija dobro pripremljena da se bori sa tim sojem, pri čemu je više od 66 odsto populacije EU u potpunosti vakcinisano.

Danas objavljeno

Bajden sa bine dozivao preminulu saradnicu: “Džeki, gdje si?”

M.

Plenković: Do nedjelje mogu biti nametnute izmjene Izbornog zakona BiH

M.

Rusija potpisala sporazum sa talibanima

Vanja A

Ostavite komentar