Novi dodaci: 15. rođendan Gmail-a - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Novi dodaci: 15. rođendan Gmail-a

Google obeležava 15. rođendan Gmail-a sa nekim veoma korisnim dodacima za popularni e-mail servis.

U čast jubilarne godišnjice Google je lansirao nekoliko manjih ažuriranja. Naime, radi se o tome da su Gmail korisnici dobili poboljšanu Smart Compose funkciju, te mogućnost da zakazuju slanje mejlova.

Ukoliko je potrebno da poslovni e-mail napišete kasno noću, ali ne želite da smetate kolegama van radnog vremena, slanje e-maila se može odložiti do trenutka kada se kolega vrati u kancelariju.

Takođe, Smart Compose opcija uči da se prilagođava ličnom stilu korisnika. Funkcija, koju pokreće veštačka inteligencija, sada zna kako da prepozna uobičajene pozdrave korisnika. To znači da ukoliko e-mail poruku uobičajeno započinjete sa “Hey” ili “Hello”, nećete ovo morati lično da ponavljate svaki put.

Smart Compose ažuriranje je pomalo nejasno – opcija predstavljena još u maju 2018. godine, te korisnicima nudi načine za završavanje započetih rečenica, a kako bi se ubrzalo komponovanje mejlova, a iz Google-a tvrde da funkcija sada može da se personalizuje, i da se prilagođava pojedinačni stilovima pisanja mejlova.

To znači da bi Smart Compose trebalo da pamti određena opšta mjesta u pisanju, te na primjer uvijek predlaže kraj mejla koji odgovara načinu na koji određeni korisnik obično završava svoje poruke. Ažuriranje nije do kraja objašnjeno, te se zna još samo to da će Smart Compose od sada predlagati i naslove mejlova, a na osnovu sadržaja poruke koja se naslovljava. Iz kompanije ističu da je ova funkcija korisnicima do sada već uštedjela puno vremena, a sada se pojavila i verzija za Gmail Android aplikaciju.

Kada je zakazivanje mejlova u pitanju funkcionalnost je nešto jasnija, te korisnici sada mogu da kliknu na strelicu koja se nalazi pored „Send“ tastera, a kako bi dobili prozor za raspoređivanje slanja mejlova. Tako će korisnici moći da biraju određene šablone, poput „sutra ujutru“, ali i tačan datum i vrijeme kada žele da se mejl pošalje. Mejlovi su u okviru Gmail-a ranije mogli da se zakazuju preko spoljašnjih ekstenzija, ali je funkcija sada daleko efektnija, budući da je ugrađena direktno u mejl klijenta.

Iako se radi o malim ažuriranjima, nove funkcionalnosti su dobro podsjećanje na to zašto Gmail postoji čitavih 15 godina.

Ova ekspanzija je započela početkom marta, a Google je potvrdio da je Smart Compose sada dostupan i na drugim Android uređajima a ne samo na Pixel 3 i radi na francuskom, španskom, italijanskom i portugalskom jeziku.

Izvor: Engadget

Danas objavljeno

GTA V sada prodat u više od 165 miliona primjeraka

Vanja A

Apple će morati da pređe na USB C, što ne mora da bude loša stvar

Vanja A

Mediatek predstavio jeftini gejmerski čipset – Helio G99

Vanja A

Ostavite komentar