21. Oktobra 2021.

Novi detalji iz istrage ubistva porodice: Goran dao na zajam pola miliona evra

Big Portal

Najveći dug iznosio je 250.000 evra, a drugi na listi onih koji su pozajmljivali novac od Gorana jeste čovjek pored čijeg imena je upisan iznos od 100.000 evra. Ostali ljudi koji su kod njega dolazili po pozajmicu tražili su i dobijali po 10.000-15.000 evra. Ukupna suma njegovih pozajmica kreće se između 480.000 i 500.000 evra.

Nekima je, kako je do sada utvrđeno istragom, Goran novac pozajmljivao s kamatom, koja se kretala do 30 odsto. Drugima je tražio da mu vrate samo glavnicu.

“Dosadašnjim saslušanjima mještana Moravca ustanovljeno je da su kod Gorana mnogi dolazili s molbama za pozajmicu. Nikome u selu se nije predstavio kao zelenaš, već naprotiv, kao dobar komšija. Nikoga nije odbio”, objašnjava izvor blizak istrazi i dodaje da su sve to bili manji iznosi, na koje nije obračunavao kamatu.

Zbog toga inspektori koji istražuju trostruko ubistvo motiv zločina traže u većim iznosima pozajmljenim ljudima van Moravca. Neki podaci su nađeni u Goranovim zabilješkama, a neki su dobijeni poslije saslušanja više od 100 poznanika, prijatelja i članova porodice Đokić. Niko od njih nije pao na poligrafu, što znači da je vrlo vjerovatno da su govorili istinu.

“Isplivalo je nekoliko imena manjih preduzetnika iz Aleksinca. Sada se provjerava u kakvim su poslovnim relacijama bili s Goranom. Utvrđuje se da li je riječ o klasičnim mjenjačkim poslovima s obzirom na to da je Goran vodio jednu od najvećih mjenjačnica u tom gradu ili pozajmicama. On je davao i zelenaške pozajmice, koje su inače opasne za dužnika jer se s kašnjenjem dug ponovo obračunava i strahovito brzo raste”, objašnjava sagovornik.

Istražiteljima posao otežava činjenica da Goran s familijom nije razgovarao o poslovima. Mjenjačnicu je vodio sam, a kćerki Lidiji nije dozvoljavao da mu pomaže iako je to željela. Dobri poznavaoci prilika u Aleksincu su podijeljeni. S jedne strane su oni koji tvrde da je bio izuzetno pošten, da je poštovao zakon. Ima, međutim, i onih koji navode da je iza kulisa mjenjačnice vodio zelenaški biznis, s najvećim kamatama u gradu, piše “Srpski telegraf”.

Zato je scenario trostrukog ubistva u Moravcu, kažu oni, vrlo jednostavan: dužnik nije mogao ili htio da vrati novac, angažovao je ekipu profesionalnih ubica, koje je platio mnogo manje od iznosa duga Goranu, a oni su ga pratili, sačekali i ubili. Gordana i Lidija su kolateralna šteta. Bile su na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme, pišu mediji u Srbiji.

Ne isključujući nijednu moguću varijantu ovog monstruoznog zločina, inspektori iz Niša, Aleksinca i odjeljenja za krvne delikte beogradske policije prate i ostale tragove.

“Kada bismo pravili rang listu mogućih motiva, u ovom času bismo 70 odsto vjerovatnoće dali zelenaškom ili običnom dugu, 20 odsto klasičnoj pljački, a 10 odsto obračunu ličnog karaktera”, objašnjava sagovornik pomenutog lista.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare